ESP

Fibroid dan Ayam GMO. Ngeri sangat bila tahu kesan ayam gmo ni kepada kita. Kakak, adik, makcik, nenek... Tolong ye kurangkan makan ayam daging biasa...

Fibroid dan Ayam GMO. Ngeri sangat bila tahu kesan ayam gmo ni kepada kita. Kakak, adik, makcik, nenek... Tolong ye kurangkan makan ayam daging biasa. Carilah ayam kampung ataupun ayam yang tidak disuntik. Sejak tahu kesan ayam gmo ni, fai memang dah tak ambil ayam daging yang dijual di pasaraya tu. Fai beli ayam segar dan ayam kampung di Pasar Bararah, Pasir Putih..


Apa itu fibroid dan apa itu GMO?

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan/tumor yang diklasifikasikan sebagai bukan kanser. Tumor ada dua jenis iaitu Non-Kanser tumor dan Kanser tumor. Non-Kanser tumor seperti fibroid adalah tumor yang tidak merebak dan tetap pada satu tempat sahaja iaitu bagi kes fibroid, berlaku di uterus wanita.












Manakala, GMO ialah short form bagi Genetically Modified Organism. GMO ialah proses memasukkan gene dari haiwan atau tumbuhan lain kedalam haiwan atau tumbuhan tertentu untuk mendapatkan ciri2 atau karakter yang diperlukan. Contoh paling senang adalah ayam daging yang kita makan setiap hari, kebanyakkan ayam daging disuntik dengan hormon tumbesaran untuk bagi ayam tersebut cepat membesar dan banyak daging berbanding dengan ayam kampung.







Jadi, apa kaitan AYAM GMO ni dengan FIBROID?

Dr Lloyd Goldson, seorang pakar sakit puan selama lebih dari 30 tahun, percaya permakanan merupakan punca utama kebanyakkan wanita mendapat fibroid seawal usia remaja lagi.

Beliau menyebut jika anda makan haiwan atau tumbuhan yang mendapat sumber nutrisi secara semulajadi, anda takkan ada masalah dari segi kesihatan. Yang menjadi masalah utama bagi masyarakat kita hari ni adalah kurang kesedaran tentang apa kesannya makan ayam yang disuntik dengan hormon tumbesaran.

Dr Lloyd Goldson juga banyak melakukan kajian berkaitan permakanan dan fibroid, hasil dari kajian beliau mendapati, permakanan yang kaya dengan sayur yang segar dan tumbuhan yang kaya dengan protein seperti soya dapat membantu pesakit yang menghidap fibroid. Dan wanita yang mempunyai risiko mendapat fibroid atau sedang menghidap fibroid, perlu menukar diet dengan membanyakkan sayur dan tumbuhan kaya dengan protein seperti soya, serta mengurangkan pengambilan daging.

Dr Lloyd Goldson juga menegaskan supaya pesakit fibroid memastikan ayam dan ikan yang diambil bebas dari GMO.



Sumber: http://www.jamaicaobserver.com/magazines/allwoman/The-scary-link-between-chicken-and-fibroids_8011294

Credit: FB Zaim Pakar Vitamin Anda





Selagi lagi Fai ingin pesan, kalau boleh janganlah makan ayam daging biasa. Carilah ayam kampung ataupun yang tidak disuntik, dan amalkan sayur-sayuran yang organic.

Fibroid ni memang sesuatu yang mengerikan bagi kaum wanita..
Jom kita sama-sama mencegahnya dari awal..













FAI NARDIR
KEY COORDINATOR JUN'16
Email: nnurfairuz@gmail.com

You Might Also Like

1 comments