Musim demam kanak-kanak. Sediakan "perisai" di rumah...

9:35 AM 0 Comments A+ a-

Selasa petang, bangun tidur je Fai mula rasa badan Adam hangat. Mulanya ingat sebab panas biasa je. Lepas maghrib makin panas pula. Tapi si Adamnya pula lincah macam biasa, tak nampak macam budak yang tengah demam pun. Nak check suhu, thermometer dah rosak dibuat main Adam. Masa makan malam, Adam tak nak makan. Dia cakap tak sedap. Biasanya feveret dia makan ikan siakap kukus. Kemudia dia mengadu sakit kepala. Fai mula tak sedap hati, ajak husband ke klinik. 

Sampai klinik, Adam dah mula flat. Baring terlentok je. Allahu... Fai dah mula risau. Bila doktor check suhu, memang tinggi.!! 39.5... Terus disuruh nurse masukkan ubat ikut dubur. Bawa Adam makan askrim McD sebab dari tadi dia tak nak makan langsung. Sampai rumah masakkan bubur dengan ikan bilis. Banyak juga Adam makan. Malam tu Fai tuam kepala Adam dengan air campuran Basic H (first aid zaman moden)... Pukul 3.30 pagi terasa badannya mula nak panas balik. Kejutkan husband untuk bagi Adam ubat. Lepas makan ubat baru Adam tidur lena...


Budak demam tengah tidur



Lewat dia bangun semalam, pukul 11.30 baru bangun. Alhamdulillah suhu dah kembali NORMAL. Lepas makan bubur, bagi Adam minum PERFORMANCE DRINK. Performance Drink ni bagus untuk seimbangkan bendalir dalam badan. Membantu dalam mengurangkan "panas dalam" anak yang sedang demam. 

Dalam pukul 2, Adam request MEALSHAKE. Bagi dia makan 2 sudu besar Mealshake. High dose daripada biasa supaya Adam cepat recover dari demamnya.. Mealshake ni memang bagus untuk kanak-kanak kerana ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan, kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak.

Kemudian Fai bagi pula multivitamin untuk kanak-kanak kat Adam, VITALEA FOR CHILDREN. Fai bagi high dose, 3 biji kat Adam.. Vitalea ni Adam makan macam kunyah gula-gula je. Dia lagi suka kalau ibunya bagi banyak. Hihi... Setiap tablet Vitalea ni mengandungi Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Kalsium dan sebagainya untuk tumbesaran, minda yang cerdas dan badan yang cergas.

Multivitamin kanak-kanak - Vitalea For Children



Alhamdulillah, malam tadi Adam tidur lena. Cuma sekali je makan ubat, lepas tu dah tak makan ubat lagi. Dia lagi relaaa makan vitamin daripada makan ubat. Bila ditanya nak makan ubat ke tak, Adam akan jawab "tak sedap, nanti Adam muntah"... Hihihi.. 

Musim demam ni, memang perlu standby vitamin-vitamin ni kat rumah.. At least, sebotol Basic H mesti ada.. Sebab Basic H ni mampu untuk menurunkan suhu anak yang tengah demam panas. Sementara menunggu nak ke klinik tu, boleh la tuam kepala anak dengan Basic H dulu...







Fai Nardir
I'm more than willing to help
Contact No: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)