Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Thursday, December 3, 2015

Rukun Qauli dalam solat yang masih ramai lagi abaikan. Semoga sharing ini bermanfaat untuk semua...

Rukun Qauli dalam solat, WAJIB berlafaz sampai didengari oleh telinga sendiri, tidak kira lelaki atau wanita.

  • Berbisik, tak sah.
  • Suara angin, tak sah.
  • Baca dalam hati, lagi tak sah.
  • Satu huruf tidak terdengar pun Al-Fatihah tu tak sah. Kecuali kita berada di tempat bising atau speaker masjid kuat sangat.

Rukun Qauli tu apa?

  1. Takbiratul ihram.
  2. Al-Fatihah.
  3. Tahiyyat akhir.
  4. Selawat semasa tahiyat akhir.
  5. Salam pertama.
Ada 5 sahaja yang lain rukun fi'li. 


Ihsan Facebook

 

Berkongsi info yang Fai dapat daripada group Telegram Usrah Solat (Q.A Agama) tentang rukun dalam solat. Mungkin masih ramai lagi yang kurang jelas tentang rukun qauli ni. 

Semoga perkongsian ini bermanfaat....Fai Nardir
Hp: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com

No comments:

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015