Para wanita, jangan biarkan parut "hodoh" stretch mark menghantui diri anda...

Apa itu stretch mark? Stretch mark atau rekahan kulit adalah parut kecil yang terjadi di permukaan kulit akibat daripada kesan regangan kulit yang semakin membesar sewaktu hamil. Akibatnya keadaan perut bakal ibu mula ada kesan garis yang biasanya terus kekal walaupun selepas melahirkan anak.


Kesan regangan ini biasanya terjadi di bahagian perut, payu dara, punggung, pinggul, paha dan ada juga yang mengalaminya di bahagian lengan. Tetapi ada juga ibu yang bernasib baik langsung tidak mengalami kesan rekahan ini. Beruntunglah mereka itu.


Antara langkah awal yang boleh mengelakkan daripada berlakunya kesan rekahan adalah:


1. Kalau merancang untuk hamil, rajin-rajinlah menyapu losyen yang mengandungi minyak zaitun, minyak kelapa atau aloe vera. Tujuan losyen adalah untuk mencegah kulit daripada kering dan mencegahnya daripada merekah akibat regangan semasa hamil.

2. Waktu paling baik menyapu losyen iaitu selepas mandi agar kulit kelihatan lebih sihat dan sentiasa lembap.

3. Elakkan pengambilan minuman berkafein dan beralkohol yang boleh menyebabkan kulit kering. Banyakkan minum air mineral yang boleh membantu melembapkan kulit.

4. Makan banyak buah-buahan, minum air masak, yogurt dan susu segar bagi memastikan badan sentiasa cukup bekalan air.

Alternatif lain yang anda boleh lakukan untuk memudarkan atau menghilangkan kesan stretch mark ini adalah dengan pengambilan ESP secara KONSISTEN. 

Bagaimana ESP dikatakan mampu untuk memudarkan atau menghilangkan stretch mark?


kerana ESP adalah PROTEIN... diet KEKURANGAN PROTEIN boleh menyebabkan KEKURANGAN KOLAGEN. Kolagen bersama-sama keratin menjadikan kulit kuat dan anjal dan secara tak langsung membantu mengurangkan kedutan (stretch mark). Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan... Ohhh tidakkk… Mereka begitu teruja apabila stretch mark semakin pudar dan hilang... 
ESP bukan sahaja untuk memudarkan stretch mark, malah anda akan dapat lebih daripada itu. Kulit muka bertambah halusss, gebussss dan anjallll... Anda pasti akan teruja dengan kesannya. Percayalah... Ianya merupakan satu perlaburan yang amat berbaloi...Fai Nardir
I'm more than willing to helpYou Might Also Like

0 comments