Bahaya kurang darah (anemia) ketika hamil... Selepas KONSISTEN Vitalea, bacaan HB naik selepas 5 hari..!!

10:07 AM 0 Comments A+ a-

Masalah kurang darah antara perkara "popular" yang sering dialami oleh ibu-ibu hamil. Pasti ramai yang tertanya-tanya kenapa ibu hamil sering mengalami masalah kurang darah ni. Meh Fai nak explain sikit. ececehhh.. hihi.. 

Semasa hamil keperluan zat besi meningkat berikutan jumlah darah dalam badan si ibu bertambah sehingga 50% dari biasa. Zat besi penting untuk pembinaan haemoglobin. Haemoglobin ni pula PENTING kerana ia merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan dan SANGAT DIPERLUKAN oleh bayi yang sedang membesar dalam rahim si ibu.






Punca ANEMIA:
  • Kurang pengambilan zat besi (iron) dan asid folik dalam zat harian.
  • Mengalami muntah yang kerap pada trimester pertama kehamilan.
  • Kerap mengandung iaitu kurang dari 2 tahun.
  • Masalah perubatan seperti malaria, thalasemia, leukemia, buasir dan pendarahan dari faraj.

Tanda - tanda ANEMIA di kalangan ibu hamil:
  • Pucat
  • Rasa letih dan tidak bermaya
  • Kesukaran bernafas / sesak nafas
  • Sentiasa rasa pening
  • Rasa pitam bila bangun
  • Kebas kaki dan tangan
  • Rasa mengah dan berdebar-debar
  • Degupan jantung cepat

Kesan ANEMIA kepada ibu:
  • Mudah mendapat jangkitan.
  • Jika berlaku pendarahan keadaan akan lebih mudarat.
  • Mudah mendapat penyakit lemah jantung.
  • Kematian si ibu ketika melahirkan

Kesan ANEMIA kepada bayi:
  • Keguguran
  • Pembesaran janin terbantut
  • Anak lahir tidak cukup bulan
  • Anak lahir kurang berat badan
  • Anak mati dalam perut



# Perasan tak, kalau check up kat KK nurse mesti marah bila bacaan darah kita rendah?? Betul tak??

Seriuskah masalah anemia saya?

< 6.9 : SANGAT TERUK

6.9 - 8.0 : TERUK

8.0 - 9.5 : SEDERHANA

9.5 - 10.5 : RINGAN




Sedikit tips ringkas untuk ibu hamil yang mengalami masalah anemia:
  • Banyakkan makan makanan yang mengandungi zat besi macam kerang, kupang, lala, tiram, ikan bilis...  
  • Pilih sayur yang tinggi zat besi dan folat seperti pegaga, peria, kangkung, pucuk keledek, pucuk paku, ulam raja, bayam,pucuk gajus, daun pudina, cekur manis, dan daun remunggai. 
  • Elak meminum teh, kopi atau ssusu bersama hidangan makanan utama atau ketika mengambil pil zat besi kerana boleh mengganggu penyerapan zat besi. Sebaliknya ambillah air limau atau jus buah-buahan lain. 
  • Banyakkan  pengambilan makanan/buah-buahan yang tinggi kandungan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi yang optimum ke dalam badan.. 




Fai masa pregnantkan Adam dulu, Fai pernah mengalami masalah ANEMIA ni. Bacaan Hb Fai rendah masa pregnant 5 bulan.. Bacaan bawah 11, iaitu 10.7 je... Masa tu memang risau sangat, sebab fikirkan komplikasinya. Fai bertanya pada nutritionist shaklee. Dia suruh tambahkan dos Vitalea... Alhamdulillah memang berkesan. 5 hari Fai konsisten makan Vitalea tu, hb naik 11.4... Syukur sangat! 





Ibu-ibu yang mempunyai masalah Anemia/HB rendah ketika hamil, Fai sangat syorkan anda mencuba Vitalea ni. Memang berkesan untuk naikkan semula bacaan HB anda. Vitalea ni bukan untuk HB semata-mata ye, tapi banyakkkk lagi manfaat lain yang ibu akan dapat... untuk energy, untuk tingkatkan imun sistem.. yang paling PENTING, Vitalea ni berperanan sebagai PELENGKAP NUTRISI dalam badan. Ia menampung mana-mana kekurangan nutrisi dalam badan kita. Yelah, kadang-kadang ibu hamil ni ada yang tak boleh makan sayur, tak boleh makan daging.. InshaaAllah Vitalea boleh membantu untuk menampung mana-mana kekurangan zat dalam dalam badan.


Jika anda preggy mommies dan anda mempunyai masalah HB low, jangan segan2 contact Fai..

I'm more than willing to help.. 












Fai Nardir 
I'm more than willing to help 
Contact No: 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)