8 fakta tentang vitamin C yang anda perlu tahu.

Ramai yang masih tidak sedar akan kepentingan vitamin C dalam tubuh kita. Anggapan umum mengatakan yang vitamin C ni hanyalah untuk kulit, tapi sebenarnya ia lebih dari itu. Jom baca 8 Fakta tentang Vitamin C yang anda perlu tahu.

Fakta tentang Vitamin C yang anda perlu tahu:


1. Korang tau tak? Haiwan seperti kambing dapat menghasilkan Vitamin C di dalam badan mereka sebanyak 12,000 mg sehari dan sesetengah haiwan yang lebih besar menghasilkan 20,000 mg Vitamin C dalam tubuh badan mereka. Kita, manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C dalam badan kita sendiri dan kita harus memperolehinya daripada pemakanan kita. Masya Allah, hanya DIA yang Maha Mengetahui tentang sesuatu kejadian, dan kita manusia adalah sebaik-baik penciptaanNya. 

2. Mereka yang mengambil supplemen Vitamin C setiap hari dapat mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung.

3. Vitamin C melindungi sperma lelaki daripada rosak akibat radikal bebas. Bagi pasangan yang cuba mendapatkan anak, pastikan anda menggandakan pengambilan Vitamin C setiap hari lebih-lebih lagi jika suami seorang perokok, golongan perokok kehilangan 100mg vitamin C setiap hari.4. Vitamin C berperanan besar dalam penghasilan kolagen. Mahu kulit cantik dan sihat? Vitamin C  lah yang perlu anda ambil.

5. Vitamin C adalah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang- kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah penggantian dan pertumbuhan tisu, gusi yang sihat. Vitamin ini juga berfungsi mengeluarkan hormon anti stress dan interferon, sejenis protien sistem imuniti yang penting. Vitamin C sangat penting untuk membina imuniti yang kuat. 

6. Korang tau tak? Racun labah- labah hitam yang berbisa dapat di tawarkan dengan dos vitamin C yang sangat tinggi. 

7. Vitamin C melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. 

8.Vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.


Sumber makanan yang mengandungi Vitamin C

Manusia tidak sama seperti haiwan. Kita tidak dapat menghasilkan sendiri vitamin C dalam badan sebaliknya kita harus memperolehinya daripada pemakanan seharian. 

Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran lima kali sehari. Namun kekangan masa dan tekanan kehidupan masa kini menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui air kencing. Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu, tidak perlulah menelan pil vitamin c lagi... tetapi jika sebaliknya, adalah dinasihatkan agar mendapatkan vitamin c dalam bentuk tablet.

Pilihan Fai, semestinya Sustained Released Vitamin C Shaklee.KEUNIKKAN Vitamin C Shaklee, ia mengandungi BIOFLAVANOID... 

Secara UMUMNYA,Bioflavonoid bekerja efektif bersama vitamin C dan membantu vitamin C tersebut dalam menjalankan fungsinya dengan BAIK... So, takde lah membazir vitamin C yang kita makan tu kerana dapat DISERAP SEPENUHNYA KE DALAM TUBUH BADAN...

Testimoni Masalah Kulit: Jerawat bernanah semakin berkurang selepas 2 MINGGU menggunakan Shaklee
Fai Nardir 
I'm more than willing to help 
Contact No: 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com

You Might Also Like

0 comments