Bagaimana kekal cergas bertenaga di bulan Ramadhan?

1:13 PM 2 Comments A+ a-

Tik tok tik tok.. Lebih kurang 10 hari lagi kita semua akan menyambut Ramadhan. Apa persediaan anda untuk menyambut Ramadhan?? Terutamanya untuk ibu yg menyusu.. kerana byk tenaga diperlukan...


Jom baca tips pemakanan ketika berpuasa dari SajiOnline..

Tubuh mendapat bekalan tenaga daripada makanan karbohidrat seperti roti, nasi, bubur dan kuih-muih.  Karbohidrat bertukar menjadi glukos yang disimpan di dalam hati dan otot-otot dalam bentuk glikogen.

Selain itu, tubuh juga mendapat sumber tenaga daripada pemecahan protein badan yang membentuk glokus melalui proses glukoneogenesis. Bagaimanapun proses ini berlaku apabila simpanan karbohidrat habis digunakan oleh tubuh.

Jadi untuk mengelakkan rasa lapar, letih dan tidak bertenaga semasa berpuasa, anda perlu memaksimumkan simpanan glikogen. Caranya ialah dengan melewatkan sahur, kerana glukos daripada sumber karbohidrat yang dimakan pada waktu sahur akan tahan lebih lama.

Ketika bersahur, ambil makanan yang lambat dihadam seperti nasi, capati, roti jagung, oat, bijirin, roti mil, sayur-sayuran dan buah-buahan. Makanan-makanan ini mengandungi karbohidrat kompleks dan serat yang akan berada lama dalam perut dan melambatkan rasa lapar.

Apabila berbuka pula, lebihkan makanan yang cepat dihadam seperti roti putih, kuih-muih, jus buah-buahan, sup dan bubur. Makanan-makanan ini mengandungi gula dan refined karbohidrat yang cepat dihadam. Kurma adalah contoh terbaik kerana ia mengandungi gula, serat, karbohidrat serta zat galian yang baik untuk kesihatan. Ia dapat membekalkan sumber tenaga segera. yang diperlukan oleh tisu dan sel dalam tubuh bagi menggantikan bekalan yang digunakan pada siang hari.

Makanan bergoreng atau berlemak boleh menyebabkan ketidakhadaman, seterusnya mengalami pedih hulu hati. Jadi kurangkannya.

Makanan yang terlalu manis pula tidak dapat disimpan lama kerana dihadam terlalu cepat. Jadi jika makan makanan sebegini, tidak hairanlah seseorang cepat terasa letih.



makanan berempah dan pedas perlu dikurangkan


Makanan berempah dan terlalu pedas juga tidak begitu baik dalam suasana puasa kerana akan merangsang pengeluaran terlalu banyak asid gastrik. Mereka yang mempunyai masalah gastrik elokkan mengelak makanan sebegini.

Sama ada berbuka atau bersahur, makanlah secara sederhana, seimbang dan berkhasiat.


Untuk menghilangkan dahaga pula, elakkan yang berkafein dan air berkarbonat kerana minuman-minuman ini menyebabkan anda lebih kerap membuang air, dan mempercepatkan kehilangan cecair. Sebaiknya, minum jus buah-buahan yang lebih berkhasiat, susu atau air kosong. Pastikan anda minum banyak air semasa selepas berbuka dan bersahur agar bekalan cecair di dalam tubuh mencukupi.





Ramadhan tahun ni pengalaman pertama Fai berpuasa sebagai bf mom.. InshaaAllah dah bersedia dari segi mental dan fizikal. Selain jaga pemakanan, Fai dah pun standby Esp dan juga Performance Drink untuk bantu Fai kekal bertenaga sepanjang hari.


ESP Shaklee


# Esp - satu hidangan esp = 2x ganda daging, 4x ganda telur, 12x ganda susu rendah lemak.. bertindak sebagai pembekal tenaga dgn segera. diminum waktu sahur utk membantu mengurangkn rasa lapar di siang hari.






# Performance Drink - minuman elektrolit untuk membantu mengelakkan penyahhidratan ketika berpuasa dan membantu mengurangkan rasa haus. diminum ketika sahur dan berbuka puasa..  Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.



Masa ganti puasa, Fai dah pun cuba berpuasa dengan ESP dan Performance Drink ni.. Lepas makan nasi waktu sahur, Fai minum ESP.. Performance Drink Fai minum sebelum tidur. Alhamdulillah memang bertenaga sampai ke waktu berbuka puasa. Penat tu memang la penat, tapi langsung tak rasa macam tengah berpuasa. Yang paling best, memang sangat membantu mengurangkan rasa haus. Dengan keadaan cuaca panas terik sekarang ni, bila berpuasa kita mesti akan rasa haus... Alhamdulillah Performance Drink amat membantu...

Highly recommended untuk semua... tak kira anda ibu menyusu, ibu hamil, bekerja di pejabat, pelajar dan sebagai. Sesuai untuk seisi keluarga...

Jom kekal bertenaga dengan ESP dan Performance Drink...



Harga:
  • ESP 850gm : RM 150
  • Performance Drink 539gm : RM82.50

COD area Pasir Gudang, Johor...





Fai CeritaCinta 
Shaklee ID : 852741 
HP & Whatsapp : 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com 


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)