Perkara ASAS penyusuan yang perlu anda tahu

4:32 PM 0 Comments A+ a-

Jangan bermimpi nak susu melimpah ruah kalau anda sendiri "terlalu rajin" nak amalkan 5 perkara asas dalam penyusuan...
Apa dia 5 perkara asas dalam penyusuan sehingga boleh menyebabkan susu  memancut-mancut sampai basah baju?

InsyaAllah sesiapa yang menjaga 5 Perkara Asas ini, susu akan melimpah ruah. anak kenyang dan ibu lebih tenang dan bertenaga..

Yang "terlalu rajin", susah la nak dapat susu melimpah ruah…






5 Perkara Asas Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

1. Amalkan Pemakanan Berzat dan Nutrisi Seimbang
  • Kurangkan makanan rapu dan minuman berkafein. Lagi power, eliminate terus! Pengalam Fai sendiri, satu hari tu saje test sarapan dengan minum teh o suam... Sejam lepas tu pam, memang susu merudum. Taubat, sekarang ni langsung tak ambil kafein lagi...
  • Amalkan Set Penyusuan Shaklee untuk membantu memastikan badan anda mendapat zat & nutrisi yang secukupnya
 
2. Emosi yang Ceria dan Tenang
  • Susu hanya boleh jadi lancar bila kita tenang, relax dan ceria.. Amalkan berzikir setiap kali pam/direct feed baby..
  • Salah satu cara utk ceria adalah dengan menatap gambar anak semasa pam susu... hihi.. 
  • Set Breastfeeding Shakleemengandungi B-Complex yang membantu merangsang hormon serotonin iaitu sejenis hormon “Ceria”.
 
3. Pengambilan air minimum 3 liter sehari
  • Lebih kurang 80% susu ibu adalah air. Nama pun susu, confirm lah cecair kan?
  • Jadi kalau air tak cukup 3 liter, makanlah vitamin apa pun… milk booster apa pun… Confirm susu tetap takkan melimpah ruah... Sejak BF Adam, Fai boleh habiskan sampai 4 liter air sehari. Memang akan rasa kerap haus. Tidur malam, Fai akan standby air masak dalam botol 1.5liter dan letak sebelah katil. Bila tersedar jer minum sikit-sikit..
 
4. Pam/ breastfeed 2 atau 3 jam sekali
  • Breast kita perlu dirangsang utk menghasilkan susu. Bukan setakat jaga pemakanan semata-mata.
  • Lagi kerap dirangsang, lagi banyak susu dihasilkan
  • Nak senang faham, konsep susu ibu adalah supply and demand. Lagi banyak demand, lagi banyak badan akan supply.
  • Kalau baby dah reject direct feeding, rangsang dengan cara pam breast setiap 2 jam atau 3 jam sekali. Kalau rasa low lagi, buat power pumping
 
5. Doa kepada Allah supaya diberi kekuatan dan kesabaran untuk menyusukan anak sehingga 2 tahun+
  • Sentiasa ingat, setiap yang bernyawa kat dunia ni, Allah yang tentukan rezeki dia
  • Jadi  kalau nak rezeki melimpah ruah, kena dekatkan diri kepada Allah dengan sungguh- sungguh. Berdoalah penuh pengharapan.







Berminat untuk mencuba Set Penyusuan Shaklee? 
Jangan segan-segan contact Fai ye...  I'm more than willing to help (>___<)


Fai CeritaCinta
Shaklee ID : 852741
HP & Whatsapp : 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)