Bahaya kurang darah (anemia) ketika hamil

1:41 PM 0 Comments A+ a-

Masalah kurang darah antara perkara "popular" yang sering dialami oleh ibu-ibu hamil. Pasti ramai yang tertanya-tanya kenapa ibu hamil sering mengalami masalah kurang darah ni. Meh Fai nak explain sikit. ececehhh.. hihi.. Thanks to blogger MamaAlyaBiz atas info ni...


Semasa hamil keperluan zat besi meningkat berikutan jumlah darah dalam badan si ibu bertambah sehingga 50% dari biasa. Zat besi penting untuk pembinaan haemoglobin. Haemoglobin ni pula PENTING kerana ia merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan dan SANGAT DIPERLUKAN oleh bayi yang sedang membesar dalam rahim si ibu.




Punca kurang darah:
  • Kurang pengambilan zat besi (iron) dan asid folik dalam zat harian.
  • Mengalami muntah yang kerap pada trimester pertama kehamilan.
  • Kerap mengandung iaitu kurang dari 2 tahun.
  • Masalah perubatan seperti malaria, thalasemia, leukemia, buasir dan pendarahan dari faraj.

Tanda - tanda kurang darah di kalangan ibu hamil:
  • Pucat
  • Rasa letih dan tidak bermaya
  • Kesukaran bernafas / sesak nafas
  • Sentiasa rasa pening
  • Rasa pitam bila bangun
  • Kebas kaki dan tangan
  • Rasa mengah dan berdebar-debar
  • Degupan jantung cepat

Kesan kepada ibu:
  • Mudah mendapat jangkitan.
  • Jika berlaku pendarahan keadaan akan lebih mudarat.
  • Mudah mendapat penyakit lemah jantung.
  • Kematian si ibu ketika melahirkan

Kesan kepada bayi:
  • Keguguran
  • Pembesaran janin terbantut
  • Anak lahir tidak cukup bulan
  • Anak lahir kurang berat badan
  • Anak mati dalam perut

credit to Che NamNam



# Perasan tak, kalau check up kat KK nurse mesti marah bila bacaan darah kita rendah?? Betul tak??



Seriuskah masalah anemia saya?

< 6.9 : SANGAT TERUK

6.9 - 8.0 : TERUK

8.0 - 9.5 : SEDERHANA

9.5 - 10.5 : RINGAN




Sedikit tips ringkas untuk ibu hamil yang mengalami masalah anemia:
  • Banyakkan makan makanan yang mengandungi zat besi macam kerang, kupang, lala, tiram, ikan bilis...  
  • Pilih sayur yang tinggi zat besi dan folat seperti pegaga, peria, kangkung, pucuk keledek, pucuk paku, ulam raja, bayam,pucuk gajus, daun pudina, cekur manis, dan daun remunggai. 
  • Elak meminum teh, kopi atau ssusu bersama hidangan makanan utama atau ketika mengambil pil zat besi kerana boleh mengganggu penyerapan zat besi. Sebaliknya ambillah air limau atau jus buah-buahan lain. 
  • Banyakkan  pengambilan makanan/buah-buahan yang tinggi kandungan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi yang optimum ke dalam badan.. 


Semakin besar bayi dalam kandungan anda, semakin banyak zat besi yang anda perlukan untuk pembentukan haemoglobin. Ibu-ibu hamil jangan sesekali pandang ringan ye tentang masalah anemia ni. (peringatan untuk diri sendiri juga). Selain mengamalkan makanan seimbang, pengambilan Vitalea-Iron 2 biji sehari inshaAllah boleh membantu menangani masalah anemia ketikan hamil. (>___<)







Testimoni lain :

Penawar masalah tekanan darah rendah untuk ibu2 hamil...





Sebarang pertanyaan, feel free to contact Fai ya...


Fai CeritaCinta 
Shaklee ID : 852741 
HP & Whatsapp : 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com 


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Testimoni: Berpantang dengan Supplement Shaklee

1:24 PM 3 Comments A+ a-

Ramai ibu-ibu hamil yang memilih untuk berpantang secara moden dengan Shaklee. Majoriti kawan-kawan Fai yang pregnant dengan Shaklee, mereka semua teruskan pengambilan vitamin Shaklee semasa berpantang. Sebab mereka dah rasa sendiri "magic"nya Shaklee ni. Hihi... Kenapa Fai cakap "magic"?? Kerana Shaklee ni 100% SEMULAJADI... tak perlu diragui tentang ketulenannya. Sebab itulah ia lebih BERKESAN dengan tubuh badan kita, kerana sistem dalam badan kita ni hanya kenal "sumber" semulajadi sahaja...


Semoga testimoni ni membantu ibu-ibu yang masih tercari-cari Set Berpantang yang sesuai...

















Boleh klik:

Antara cadangan vitamin ketika berpantang





Ingin berpantang dengan Shaklee?

Feel free to PM/Contact Fai.. I'm more than willing to help, inshaAllah




Fai CeritaCinta
Shaklee ID : 852741
HP & Whatsapp : 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Fai dah rasa "MAGIC"nya pregnant dengan Shaklee... Anda bila lagi??

10:26 AM 0 Comments A+ a-

Entri ni bukan overclaim ye... Sekadar ingin berkongsi apa yang Fai rasa setelah 5 bulan pregnant dengan Shaklee. Sebab kalau boleh Fai pun nak anda juga rasa apa yang Fai rasa... (>_____<)

______________________________________

Dua hari lepas Fai berbual dengan seorang rakan yg baru hamil 4 bulan. Tapi dia dah anak kedua... Dia tanya Fai...

“You tak SAKIT PINGGANG ker? I sakit pinggang tau, nak tidur susah. Ni pun kaki dah mula rasa nak KREM...”

“You tak MENGANTUK ker? I mengantuk jer sekarang..”

“I dulu masa anak first, breastfeed.. Selalu berjaga tengah malam. TAK CUKUP REST... PENAT... Kali ni I nak baring jer 2 minggu.....”



Fai senyum jer.. Semua soalan dia Fai jawab TAK...  hihi...

Sebab  Fai memang tak rasa pun semua tu.  Sakit pinggang tu ada, tapi masa 1st trimester jer. Sekarang ni Alhamdulillah takde sakit pinggang langsung. Krem pun rasa masa 1st trimester jer sebab time tu Fai tak konsisten makan Ostematrix Shaklee...

Mengantuk tu ade lah sikit2. Tapi takde lah rasa nak tidur jer. Bila ngantuk Fai kunyah Chewable Vitamin C... Hilang ngantuk. Hihi...

Fai memang akan FULLY BREASTFEED... bagi Fai tak cukup tidur tu biasalah, baby pun masih kecik lagi. Hihi...



Syukur sangat ditemukan dengan Shaklee. Fai seronok lalui pengalaman pertama pregnant dengan Shaklee. Memang besttt... Rasa sihat jer... Sentiasa energetic... Kadang2 Fai sampai  tanya diri sendiri “betul ker aku ni pregnant? Sihat jer, x macam orang pregnant pun..” hihi... Sesungguhnya kesihatan ini juga adalah anugerah dariNya. Alhamdulillah.....

Fai yakin ramaiii ibu2 hamil di luar sana yang tercari2 supplement yang mampu menjadikan anda sentiasa SIHAT, BERTENAGA, CERIA sepanjang kehamilan... dan yang pastinya sudah tentulah untuk  “si kecil” dalam kandungan. Fai dah temuinya dan Fai dah rasa sendiri. Memang macam “magic” pregnant dengan Shaklee ni. Nak tahu macam mana “magic”nya, kenalah cubaa dulu. Tak cuba tak rasa.. Dah cuba, PASTI anda akan terus jatuh cinta. Percayalah..... Sekali lagi nak bagitahu, ni bukan statement overclaim, tapi ini adalah apa yang Fai rasa... (>___<)



Apa yang Fai ambil sepanjang tempoh kehamilan:


Vitalea-Iron  
  • Lengkap dengan iron (zat besi) PENTING untuk pembentukan hemoglobin (sel darah merah),untuk  membina dan merangsang peredaran darah.
  • Sel darah merah ni sangat penting untuk tumbesaran baby, semakin besar baby.. semakin banyak sel darah merah yg kita perlukan...
  • Ibu hamil ni macam2 ragam. Ada yang  tak boleh makan sayur, ada yang tak boleh makan kerang (untuk tambah darah)...  Inilah fungsi vitalea yang kita ambil. Ia berfungsi untuk menampung mana2 kekurangan dalam zat makanan seharian.


B Complex

  • B Complex Shaklee mengandungi ASID FOLIK. Asid folik ni penting untuk mengelakkan risiko kecacatan otak dan SPINA BIFIDA (tulang belakang) pada bayi.
  • Penting untuk menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi – membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru .




Chewable Vitamin C

  • Vitamin C penting untuk pembentukan kolagen. Kolagen ni diperlukan untuk pembentukan tulang baby.
  • Membantu mengurangkan gusi berdarah dikalangan ibu hamil.
  • PENTING kerana vitamin C membantu mengoptimumkan PENYERAPAN  ZAT BESI (vitalea).




Ostematrix
  • Ostematrix Shaklee gabungan MAGNESIUM dan VITAMIN D. Normal bagi ibu hamil akan mengalami sembelit kerana usus telah dihimpit oleh perut yang semakin membesar. Bagi Fai Ostematrix ni memang besttt sebab membantu melawaskan.  Fai biasa makan sebelum tidur, esok pagi proses “pembuangan” memang sangat lancar..
  • Ostematrix juga sangat membantu dalam mengurangkan krem dan sakit pinggang.
  • Yang paling besttt, si ibu dapat tidur lena sepanjang malam. Hihi...




ESP
  • ESP ni protein soya. Protein ni adalah asas pembentukan sel. Bila si ibu mengambil jumlah protein yang cukup, ia membantu dalam tumbesaran baby.
  • ESP juga membantu mengalakkan pengeluaran susu ibu bila baby lahir. Majoriti customer Fai yang ambil ESP sepanjang kehamilan bagitahu susu mereka meriah setelah melahirkan... Kulit baby juga lebih halusss, lembuttt dan putih. Yang paling best, kulit baby tahan lasak -  tidak mudah allergy.. Hehe...







Nak tahu bagaimana rasanya “MAGIC” pregnant dengan Shaklee??

Feel free to contact Fai... I’m more than willing to help...




Fai CeritaCinta 
Shaklee ID : 852741 
HP & Whatsapp : 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com 





*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ibu hamil jangan ambil mudah tentang pengambilan kalsium...!

1:24 AM 0 Comments A+ a-

Sejak pregnant ni baru Fai tahu kalsium tu SANGAT PENTING untuk ibu hamil... Kenapa??

  • Baby yang sedang membesar akan menyerap kalsium dari si ibu. Kajian menunjukkan bahawa fetus mengambil 13mg kalsium per jam dari darah si ibu iaitu bersamaan 250 mg - 300 mg kalsium sehari.
  • Jika jumlah kalsium yang diperlukan oleh baby tidak cukup, ia akan diambil terus dari tulang si ibu. Ibu yang kurang kalsium akan mudah mengalami sakit gigi dan sakit pinggang.
  • Kalsium penting pada trimester ke-3 kehamilan di mana pembentukan skeletal bayi adalah di waktu kemuncak, dan tulang serta gigi bayi sedang terbentuk. 




Purata pengambilan kalsium sehari untuk ibu hamil = 1000mg.. Cuba kira berapa jumlah pengambilan kalsium yang anda ambil dalam sehari... Rase2nya cukup tak 1000mg??

Apa akan terjadi kepada anda jika baby menyerap terus kalsium dari tulang anda?? 
Bagaimana dgn pembentukan tulang dan gigi baby sekiranya tidak dibekalkan dgn kalsium yang secukupnya??






Cara Fai untuk memastikan pengambilan kalsium sehari cukup 1000mg adalah dengan pengambilan OSTEMATRIX SHAKLEE... Kenapa Ostematrix?? Sebab ia satu2nya kalsium unik dengan gabungan MAGNESIUM dan VITAMIN D.

Magnesium 
mineral yang sukar disimpan dalam badan - tiada endapan kalisum yg tertinggal dalam badan >> tiada risiko batu karang
 
Vitamin D 
memaksimakan penyerapan kalsium dalam badan


"SIDE EFFECT" lain yang Fai dapat dengan pengambilan OSTEMATRIX SHAKLEE ni...

>> masalah kaki krem - TIADA
>> sakit pinggang - TIADA
>> masalah sembelit - TIADA
>> boleh tidur lena
>> sentiasa cergas dan bertenaga




Fai dah rasa sendiri "magic"nya Ostematrix ni... Anda bila lagi?? (>___<)

Sebarang pertanyaan, jangan segan silu hubungi Fai.. I'm more than willing to help, inshaAllah...


Fai CeritaCinta
ID Shaklee : 852741
Whatsapp | HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com




*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

"Aku Ada Kerna Kau Ada" (12 Mac 2011 - 12 Mac 2013 )

3:48 PM 1 Comments A+ a-









Sabtu, 12 Mac 2011... Kenangan terindah yg takkan Fai lupakan sampai bila2... Tak dapat nak gambarkan perasaan time tu.. Hihi... Hari ni genap 2 tahun.. Sekejap jer... Rasa mcm baru jer nikah. hihi... Susah senang, pahit manis hidup rumah tangga ni lumrah. Kalau takde semua tu tak "kick" la kan.. Xde warna warninye... hehe.. Apa pun, kita perlu sentiasa perbaiki kesilapan diri. Sentiasa muhasabah diri. Yelah, manusia ni tak terlepas dari kesilapan..... 


Lagu "Aku Ada Kerna Kau Ada" ni special dedicated to Mr Hubby MHaidir.. Abang, terima kasih sangat2 sebab sentiasa menjadi TULANG BELAKANG sayang... Love u till the end.....



Cinta adalah anugerah yang Kuasa
Sang bila terasa betapa indahnya
Sungguh lemah diriku
Tak berarti hidupku
Bila tak ada dirimu

Andai ku bisa akan ku balas
Semua yg pernah engkau berikan
Terima kasih dariku
Atas ketulusanmu
Menyayangi diriku

Aku ada karena kau pun ada
Dengan cinta
Kau buat diriku hidup selamanya

Andai ku bisa akan ku balas
Semua yang pernah engkau berikan
Terima kasih dariku
Atas ketulusanmu
Menyayangi diriku