Merungkai RAHSIA kolagen yang sebenar...

8:00 PM 0 Comments A+ a-

Sangat tertarik dengan perkongsian dari kak Khadeejah Hasmad di blog beliau... Jom baca apa dia RAHSIA KOLAGEN yg sebenar... Jeng... jeng... jeng...

__________________________________________

Kita selalu dengar dan nampak macam2 iklan tentang collagen. Paling common, orang kata kalau pakai atau makan collagen secara konsisten, confirm awet muda punya! Kulit gebu, cantik, licin, tegang, dan macam2 lagi. Tapi... itu je ke manfaat collagen nih? Kalau diri dah sedia awet muda macam saya nih (ehem!), masih perlu ke collagen nih?

Jom kita rungkaikan RAHSIA Collagen!

Collagen adalah sejenis protein yang merangkumi 65% protein di dalam badan manusia. Collagen adalah SANGAT PENTING di dalam tubuh kita kerana ia mempunyai sifat yang UNIK dan ISTIMEWA.

Untuk memudahkan pemahaman anda, saya akan gunakan beberapa analogi tentang collagen supaya anda boleh bayangkan apa kebenda lah collagen nih. Anggaplah ini sebagai course Collagen 101.



1. "Collagen is like a GLUE that holds the body together".



Pernah guna Gam Uhu tak? All Purpose Adhesive yang sangat hebat! Macam tu lah collagen. All Purpose Adhesive di dalam badan. Collagen ada dalam otot, tulang, ligamen, salur darah, rambut, dan baaaanyak lagi. Setiap satu saling kait mengait. Bayangkan badan kita tanpa otot ke... tanpa tulang ke... Tak ke nampak cacat? Scary kan!!! 

OT: Perkataan "Collagen" berasal daripada perkataan "Kolla" dalam Bahasa Greek yang bermaksud GLUE.




2. "Collagen is like a RUBBER BAND!".





Cuba kita tengok getah yang biasa kita guna untuk ikat macam-macam benda, Kalau kita selalu sangat pakai, lama-lama nanti getah tu merekah dan terputus. Collagen pun macam getah jugak. Makin lama, dia akan merekah dan terputus.

Sebab tu bila dah makin BERUSIA (tak semestinya TUA tau!), ada yang cepat LETIH, ada yang sakit-sakit SENDI, and the list goes on and on. Itu tandanya Collagen dah makin banyak MEREKAH dan TERPUTUS.

Oh, sebenarnya badan kita boleh menghasilkan collagen sendiri. Tapi nak dijadikan cerita, apabila umur dah masuk 20-an, kadar penghasilan Collagen akan berkurang sebanyak 1.5% setiap tahun. Bayangkan begini; bila kita makin berusia, makin banyak Collagen dah TERPUTUS, tapi PENGHASILAN Collagen makin BERKURANG.


3. "Collagen is like the STEEL of the BUILDING"



Sebagaimana rangka besi penting dalam pembinaan bangunan, begitu juga Collagen penting di dalam badan kita sebagai RANGKA SOKONGAN. Kalau rangka sokongan sesebuah bangunan lemah, bangunan akan RUNTUH. Kalau dalam kes manusia, agaknya apa jadi yer bila rangka sokongan kita lemah?

Ingat kisah RUBBER BAND di atas? Disebabkan Collagen adalah ibarat RUBBER BAND tetapi berperanan juga sebagai RANGKA SOKONGAN; semakin kita BERUSIA, rangka sokongan kita akan menjadi semakin LEMAH.

Kekurangan Collagen adalah sangat kritikal kepada badan. Desciption terbaik yang menerangkan tentang kesan kekurangan Collagen:


Muscles and skin sag. The bones lose density. The joints and ligaments become weaker and less elastic. Cartilage (tulang rawan) becomes thinner and weaker at the joints it is supposed to cushion. Hair loses its wave or curl or thickness. Organs may sag toward the floor (prolapse), and may malfunction. The lungs turn to paper. The heart weakens and enlarges. The liver and prostate may weaken and enlarge. The arteries weaken and are less able to resist plaque formation. Also they are more likely to develop a break in one of their 3 layers (aneurysm). The skin becomes thinner and it wrinkles. (Dipetik dari sini)

So, sekarang dah faham tak kenapa selalu orang kata nak NAMPAK awet muda, amalkan supplement Collagen? Walhal hakikatnya, Collagen bukan sekadar untuk nampak muda, tapi Collagen adalah untuk 'KEKAL SIHAT & MUDA'! 


________________________________________

Tuu dia RAHSIA sebenar kolagen...


APA AKAN TERJADI JIKA KITA TIDAK MENGGANTIKAN KOLAGEN-KOLAGEN YANG DAH HILANG TU?? Ishkkk, takuuuttttt..... Pilihan Fai, semestinya Shaklee Collagen Powder yang sudah terbukti BERKESAN... SEMULAJADI dan SELAMAT... (>___<)




Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)