Folik Asid penting untuk wanita hamil...

4:25 PM 3 Comments A+ a-

Saje cari info tentang jumlah folik asid yg diperlukan oleh pregnant mom.. Baru tahu, rupanya pregnant mom memerlukan 400 mcg folic acid... Jom baca info yg Fai amik dari NetDoctor...


Sepanjang tempoh tiga bulan pertama kehamilan (dan sebaik-baiknya sebelum hamil) seorang wanita memerlukan asid folik. Ini adalah salah satu vitamin kumpulan B dan juga dikenali sebagai vitamin B9. Ia adalah PENTING untuk PEMBENTUKAN SISTEM SARAF BAYI.

Asid folik dapat membantu mencegah kecacatan tiub neural seperti spina bifida dan lain-lain kecacatan kongenital seperti lelangit rekah atau bibir (sumbing).

Sumber semulajadi folik asid adalah biji barli, buah-buahan, sayur-sayuran hijau. Digalakkan untuk wanita hamil mengambil 400 microgram tambahan asid folik setiap hari selama dua bulan sebelum konsepsi dan tiga bulan pertama kehamilan.


Ada yg tertanya2... "Eh, B Complex Shaklee ni ade folik asid tapi tak cukup 400 mcg. Cuma 200mcg jer.. Mcm mana ni?" Jangan risau ye... Meh tengok gambar ni



credit to GenkiMomma


Nampak tak?? 200 mcg folik asid dari B Complex dan 200 mcg folik asid dari Vitalea... So, jumlah folik asid yg anda ambil cukuplah 400 mcg kan??Hihi...


Jika ada rezeki Fai pregnant dalam masa terdekat ni, Fai hanya akan mengambil suplemen Shaklee sahaja... Sebab sekarang ni, bagi Fai Shaklee adalah yg terbaik. Bukan overclaim ye, tapi kerana Shaklee telah melahirkan lebih 100 laporan saintifik - 90 daripadanya diterbitkan untuk journal saintifik bagi rujukan para saintis yang menyatakan produk Shaklee adalah selamat dan berkesan... (>___<)




Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)

3 comments

Write comments
Qhaifa Nur
AUTHOR
October 18, 2012 at 10:50 AM delete

banyak betul skrg supleman bagi bakal ibu...
semua utk baby kita juga.....

Reply
avatar