7 kriteria yang perlu ada untuk memilih suplemen SOY PROTEIN...

1:43 PM 5 Comments A+ a-



Harap info ringkas ni dapat membantu anda memilih soy protein yang terbaik... Thanks to Kak Cery untuk info ni...
  1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic… sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  2. Soybean tu mestilan Non GMO (tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium



Pilihan Fai, mestilah Energizing Soy Protein Shaklee... Kenapa Fai pilih ESP?? Apa keistimewaannya?? Adakah ianya memenuhi ketujuh2 kriteria pemilihan soya seperti di atas??


Suka bancuh ESP + orange sunkist, sgt sedapppp. hihi...


  1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic >> Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.  
  2. Soybean tu mestilan Non GMO (tak dihasilkan secara genetic) >> Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. 
  3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu >> ESP mengandungi semua Asid Amino Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.
  4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol >> Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones
  5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan >> ESP tidak mengandungi kesemua bahan2 tersebut. Tetapi mengandungi paras asid amino yg tinggi dan mengandungi Isoflavones.  
  6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan >> Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
  7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium >> Ya, ESP mengandungi unsur kalsium...



Inilah sebab2 kenapa Fai sukaaa sangatttt dengan ESP Shaklee ni... Sharing is caring... Info lanjut tentang ESP boleh klik SINI...





Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 







* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)

5 comments

Write comments
Alycia
AUTHOR
March 13, 2012 at 3:03 PM delete

salam perkenalan dr Alycia.. tq komen dan singgah di blog Alycia ;)

Reply
avatar
Alycia
AUTHOR
March 13, 2012 at 3:04 PM delete

salam perkenalan dari Alycia.. tq komen dan singgah di blog ;)

Reply
avatar
CheNamNam
AUTHOR
March 13, 2012 at 3:52 PM delete

thanks dear for the info..hakak kalo susu neh lemah sikit batin nak lepas...memang susah nau nak masuk susu lam tekak..bukan susu ekceli tapi air yang warna putih..memang susahhhhh sgt nak minumm..huhuuu mcm budak2...:)

kalo anak-anak alami cirit birit dok memang syorkan minum susu soy tauu..hermmmm

Reply
avatar
MaryaYusof
AUTHOR
March 14, 2012 at 9:57 AM delete

As salam Ms fai,

Saya pun suka minuman @ makanan yg berasaskan soya ni... Makanan mcm tempe & kicap! hehehe gurau* In spanish, soya pun dipanggil soya juga... Susu soya = Soya de leche ;)

Insya'Allah, semua pun berpeluang dpt FM tu... Keep in touch k :)

Reply
avatar
Ms Fai
AUTHOR
March 14, 2012 at 1:41 PM delete

@alycia: salam perkenalan juga ;)

@chenamnam: hehe..alahai,rugi lah akak x dpt nk minum susu.sbb susu kn warna putih.hehe.xpe kak,ade jer air lain yg akak blh minum untk gnti air kaler putih ni...hihi...oic,fai pn baru tahu cirit birit bgus bgi soya.thanks kak...

@marya yusof: salam kak...wah,sedap tu tempe dgn kicap.feveret fai juga.hihi...akak,btul ke sebutannya mcm ni "soya di lece" hehe.. thanks kak ;)

Reply
avatar