Multivitamin boleh tambah selera makan?? Jom baca beberapa soalan popular tentang multivitamin Shaklee…

Entri ni khas untuk teman blogger Fai yang bertanya mengenai multivitamin. Fai harap terjawab semua persoalannya berkenaan multivitamin ni. Eh, entri ni bukan untuk beliau sahaja, untuk anda juga ya... Happy reading.....


Multivitamin boleh tambah selera makan??? 

Apa yang menyebabkan berat badan manusia bertambah adalah pengambilan kalori. Sekiranya kalori diambil secara berlebihan ianya akan tersimpan di dalam badan dan bertukar menjadi lemak. Jadi, selepas ini anda tidak perlu risau lagi untuk mengambil sebarang vitamin ya. Lebih-lebih lagi vitamin Shaklee yang terbukti dari sumber asli dan tiada pewarna mahupun perasa tambahan. Pendek kata untuk mereka yang berlebihan berat badan (overweight) atau mempunyai berat badan ideal, multivitamin tidak membantu menambahkan lagi berat badan. Jangan bimbang ya…


Perlukah mengambil vitamin C lagi sedangkan di dalam Vita-Lea sudah mengandungi vitamin C? Bimbang jika berlebihan vitamin C dalam badan ianya tidak boleh diserap oleh badan.

Vitamin c dan b complex adalah antara vitamin yg mudah musnah akibat stress, pencemaran, asap, pil perancang dan lain2... Jadinya yg ade dlm vitalea tak cukup dan perlu ambil vitamin C yang lain. Tidak perlu bimbang tentang vitamin C yg banyak dalam badan kerana vitamin C ni vitamin larut air. Vitamin c yg berlebihan akan disingkirkan dari badan melalui urine dan air peluh.


Mengapa perlu ambil vitamin C lagi sedangkan ianya akan disingkirkan melalui urine dan peluh? 

Vitamin C vitamin larut air dan mudah musnah. Perlu ambil lebih untuk menggantikan vitamin C yang dah dibuang melalui urine dan peluh. Dengan keadaan pencemaran sekarang, tekanan di tempat kerja, kehidupan yg padat… Kita sebenarnya tak tahu berapa banyak jumlah vitamin C yang diperlukan oleh tubuh. Jika mengambil multivitamin tetapi anda masih mengalami demam 2-3kali sebulan, penat, keletihan, pucat dan lain2… Ianya menunjukkan diet seharian dan multivitamin sahaja tidak cukup untuk menampung kekurangan zat dalam tubuh. Sebab itulah perlu mengambil lebih dari multivitamin. Tetapi untuk vitamin tambahan ini (sebagai contoh b complex dan vitamin C), seperti yg dijelaskan di atas, anda tidak perlu bimbang kerana ianya akan disingkirkan jika berlebihan.

__________________________________

Ubat dan vitamin ni berbeza ya… Ubat merawat kesan, contoh paracetamol - pain killer, hilangkan sakit... Tapi vitamin merawat punca sakit…Sharing is caring...

Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tiada sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Yang paling penting, Shaklee adalah halal ye… Diyakini tanpa was-was… Sebab tu lah fai pilih Shaklee… (“,)

Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",)


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

You Might Also Like

1 comments