PMS Ohh PMS... Tujuh tips mudah atasi PMS...

7:53 AM 0 Comments A+ a-


Gejala atau Sindrom Pra-Menstruasi(PMS) atau dalam bahasa mudahnya senggugut sering menghantui kebanyakan wanita setiap bulan. Ada yang dah sakit2 pinggang, sakit kepala, nafsu makan meningkat  seawal 14 hari sebelum datang haid...  Fai nak share tujuh tips mudah atasi PMS.
  1. Perbanyakkan pengambilan makanan berkalsium tinggi. Kalsium mampu mencegah ketegangan dan menstabilkan cecair dlm tubuh. Susu, temped an kacang adalah makanan yang berkalsium tinggi.
  2. Amalkan pemgambilan vitamin C dos tinggi / buah-buahan yg bervitamin C seperti buah limau. Untuk dapatkan nilai vitamin C yg secukupnya, kita perlu makan 7 biji buah limau...
  3. Amalkan pengambilan makanan tambahan yg mengandungi vitamin B6 dan vitamin E untuk mencegah ketegangan pada perut.
  4. Kurangkan pengambilan garam kerana ia dapat mengurangkan pengumpulan air berlebihan dalam tubuh.
  5. Kurangkan makanan yg bertepung, kafein dan bercoklat.
  6. Makanlah makanan yg berserat tinggi.
  7. Bagi individu yang berhadapan dgn masalah anemia (kurang darah), sebaiknya mengamalkan pengambilan makanan tambahan atau makanan yg tinggi khasiat zat besinya.

Cc: Sihat & Segar, Majalah Pa & Ma Januari 2012

Semoga tips mudah di atas boleh kita sama2 amalkan untk membantu mengurangkan gejala PMS. Oh yaa... Shaklee juga mempunyai beberapa vitamin yg boleh membantu mengatasi masalah ini...

Ostematrix (kalsium/magnesium). Untuk memastikan kita mendapat kalsium yg secukupnya. Jika anda tak suka susu, tenpe dan kekacang boleh lah mencuba Ostematrix ni...
Vitamin C (Susteined release – bertindak mengikut pelepasan masa). Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan dgn 7 biji buah oren ^-*
B Complex yg lengkap dengan lapan [8] kumpulan vitamin B. Untuk mencegah ketegangan pada perut.
Vitamin E with selenium yg membantu penyerapan vitamin E dgn lebih baik. Untuk mencegah ketegangan pada perut.


Gabungan B Complex, Vitamin C dan Vitamin E ni lebih galmor dgn nama “Skin Care Set”... Kira bonus tambahan la jika anda mengambil set ni... Kulit cantik, takde jerawat, parut kurang... +++ membantu juga dlm mengatasi gejala PMS... Best kannn??


Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, juga dapatkan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila anda membuat pembelian dari Fai.




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)