Kepentingan vitamin A dengan kesihatan mata... Carotomax Shaklee lebih dari sekadar Vitamin A...

11:45 AM 0 Comments A+ a-

Fai masih ingat lagi... Masa waktu sekolah dulu, cikgu pernah cakap “makan carrot byk2 bagus untuk mata”. Betul, carrot ni memang bagus untuk mata, tapi jangan terlebih makan pulak ye... Kalau terlebih makan akan menyebabkan kulit kita berwarna kekuningan, bebola mata kita yg putih tu pun akan bertukar kekuningan...Yang paling bahaya, jika kita terlebih makan vitamin A ni... Ianya akan menjadi toksik dlm badan...

Bagaimana Vitamin A membantu dalam penglihatan? Vitamin A membantu penglihatan dalam 3 cara utama, iaitu:
  1. Membantu mencegah rabun malam (night blindness).
  2. Membantu mencegah katarak (seperti Vitamin C).
  3. Membantu untuk mengekalkan penglihatan.

Rabun Malam:
Retina mata kita ni merupakan sel yg amat sensitif dgn cahaya yg menyimpan sejumlah vitamin A yg banyak. Dalam retina ada rods dan cones. Rods dan cones ni yg membolehkan kita untuk melihat hitam, putih dan warna-warna lain... Rods ni pula lebih khusus untuk penglihatan malam (night vision).

Rods menggunakan gabungan protein khas yang dipanggil opsin dan bentuk khusus Vitamin A yg dipanggil retinal untuk berfungsi dengan sempurna. Tanpa Vitamin A, rods tidak akan berfungsi dengan baik dan anda tidak akan dapat melihat pada waktu malam atau dalam keadaan lampu malap. Hal ini akan lebih kerap berlaku apabila kita semakin tua...

Katarak:
Katarak terjadi apabila kanta mata (bukan contact lense ye) kita menjadi keruh... Ia akan menyebabkan kita susah untuk melihat. Katarak juga dikatakan merupakan salah satu penyebab utama buta...




Prevention is better than cure... Betul tak?? Cara terbaik untuk MENCEGAH rabun malam dan katarak ni ialah dgn makan makanan yg kaya dgn karotenoid... TERUTAMANYA makanan yg kaya dgn beta-karoten... Kenapa??? Kerana kuasa antioksidan beta-karoten ni mampu menghapuskan (wipes out) radikal bebas sebelum ia merosakkan kanta mata kita...



 Sumber makanan yg mengandungi Vitamin A dan beta-karoten

__________________________________________________________________________

Shaklee pun ade beta-karoten tau… Ianya lebih dikenali dengan Carotomax Shaklee 

 
Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan:
  • Beta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
  • Lycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
  • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruitAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
  • Alpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi





Fungsi Beta-Karoten:

1. Bantu pertumbuhan dan memulih sel-sel badan.
2. Kekalkan penglihatan malam – rabun malam.
3. Kekalkan kesihatan kulit dan selaput membran seluruh badan – mata hitam, penghadaman
4. Bertindak sebagai antioksidan, cegah kanser.
5. Menyokong fungsi kuatkan sistem pertahanan badan,
6. Bantu cegah masalah asma, dan paru-paru.
7. Bantu cegah pembentukan ketumbuhan ‘tumor’
8. Menyokong fungsi pertumbuhan dan pembiakan.


Khasiat Beta-Karoten:
1. Awet muda
2. Rabun malam
3. Gastrik
4. Masalah kulit
5. Lelah
6. Jeragat

sumber: AnakkuWiraku

--------------------------------------------------------------------

Untuk kesihatan mata, Carotomax ni boleh membantu mengurangkan masalah mata yg sensitif. Jika mata anda terlalu sensitif sampai berair bila tengok skrin komputer lama sangat... Makan carotomax 2bji sehari, pagi dan petang... Insyaallah anda akan rasai perbezaannya... Bagi yg macam Fai pula, power mata sekitar 100-125 jer, memadai hanya mengambil Carotomax ni sebiji sehari... Ianya boleh membantu kita untuk "mantain" power mata kita tu... So, tak payah la nak tukar speck setiap tahun kan?? Hihi... Yang paling best, Carotomax Shaklee ni BUKAN hanya untuk masalah mata jer, banyak kelebihan lain yg kita akan dapat... Awet muda... Kulit cantik... Jeragat pudar... Hehe... Lastt sekali Fai nak bagutahu Carotomax ni tak kan menjadi toksik dalam badan... (",) 

 




Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)