Arrow head | Ngaku... Ngaku sedap selepas makan "Kerepek Ngaku"... Hihi...

Petang semalam jalan2 "rumah" blogger... Singgah la kat blog SweetMama... Kat sinilah Fai baru tau pasal buah Ngaku ni. Jalan2 lagi, memang ramai blogger yang menulis tentang Ngaku dan semuanya cakap Ngaku ni sedaaappppp... Uniknya buah Ngaku ni hanya akan dijual pada musim Chinese New Year jer tau. So, apa lagi... Balik keje tu ajak Hubby ke Tesco untuk beli buah Ngaku dan malamnya bermulalah episod membuat kerepek Ngaku. Hihihi...

Kat sini mahal sikit, RM1.88 sekilo. Ada yg cakap RM0.88 jer sekilo


Inilah rupanya Buah Ngaku. Tapi kat tempat fai dipanggil Arrow Head


Buah Ngaku yang dah siap dikupas kulitnya. 
Batangnya jangan dipotong ye untuk memudahkan proses menyagat nanti.
Buah ni ala-ala sengkuang, rangup2 tapi buahnya comel2 macam bawang.


Fai tak sagat dalam kuali sebab panas. Hihi. Fai sagat dulu dalam mangkuk lain.
Bila minyak dah mendidih baru masukkan tapi sekeping2 ye sebab nnti melekat.
Goreng kerepek ni senang jer,tak payah letak garam. 
Sebab takut hilang kemanisan buah Ngaku ni. Hihi... 


Tadaaa... Nilah rupanya kerepek Ngaku yg dah siap digoreng. 
Rasanya??? Memang SUPER SEDAAAPPPP... (over pulak)
Rasanya ala-ala potato chips, ada rasa lemak2 manis...
Selamat mencuba ya ^-*

You Might Also Like

5 comments