Nutrisi Kehamilan

9:15 AM 0 Comments A+ a-

Nutrisi yg baik memainkan peranan penting dlm proses kehamilan dan bayi yg bakal lahir. Dlm tempoh kehamilan dan penyusuan susu ibu, tubuh memerlukan lebih byk nutrisi untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan bayi dan juga ibu. Terdapat beberapa nutrisi penting yg diperlukan bagimenyokong kehamilan dan penyusuan susu ibu yg sihat.

Protein
Protein diperlukan untuk pertumbuhan fizikal dan pembinaan sel bayi anda. Ia juga diperlukan oleh plasenta, tisu2 amnion, tisu2 keibuan dan penghasilan susu ibu. Jelasnya, kehamilan dan penyusuan susu ibu memerlukan kehadiran protein. Jadi amatlah disyorkan untuk menambah sumber protein sihat di dlm diet harian anda.

Folate (Asid Folik)
Pengambilan folate yg mencukupi bukan hanya penting bg memastikan pembentukan otak dan saraf tunjang fetus yg sempurna, bahkan ianya turut membantu dlm mencegah kecacatan semasa kelahiran seperti bifida spina. Pengambilan asid folik yg optimum perlu diambil secara berterusan di sepanjang tempoh kehamilan dan juga dlm setiap diet wanita yg masih subur.

Kalsium
Kandungan kalsium yg mencukupi di dlm diet harian anda, lebih-lebih lagi semasa tempoh kehamilan, akan dapat memastikan bayi yg bakal dilahirkan mempunyai tulang dan gigi yg sihat tanpa menggugat kandungan kalsium yg sedia ada dlm tubuh anda. Kalsium jg membantu untuk menghalang kekejangan sepanjang tempoh kehamilan dan kontraksi yg berlaku di saat melahirkan. Pengambilan kalsium yg teratur blh diperolehi melalui pengambilan produk tenusu dan sayur2an hijau seperti kubis atau dgn pengambilan kalsium tambahan.

Asid lemak Omega-3
Asid lemak Omega-3 juga dikenali sebagai DHA yg diperlukan dalam pembinaan otak dan retina bayi. Ikan laut dlm (Coldwater) seperti ikan Salmon, ikan tenggiri, kaya dgn sumber asid lemak omega-3 tetapi anda disyorkan untuk mengambil tidak lebih daripada dua bahagian seminggu kerana kandungan merkurinya yg tinggi. Jadi, supplemen ultra-tulen minyak ikan omega-3 merupakan alternatif terbaik untuk menggantikannya.


------------------------------------------------------------------


Cadangan Shaklee untuk nutrisi kehamilan dan penyusuan susu ibu yg sihat:



Energizing Soy Protein
Rendah lemak, bukan-GMO dan protein biologi lengkap yg mengandungi kesemua sembilan asid amino.



B Complex
Memberikan kesemua khasiat lapan vitamin B dgn sistem penyerapan bioaktif yg membantu penyerapan dan bioketersediaan asid folik.



Ostematrix
Lengkap serta suplemen kalsium yg dibuktikan secara saintifik mempunyai penyerapan yg lebih baik dan tablet yg mudah telan.




 Omega Guard
Menawarkan spektrum penuh asid lemak omega-3 bergred tinggi yg selamat dimakan.



source: Shaklee Today



Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

A unique matrix of bone-healthy nutrients. Ostematrix Shaklee bukan sekadar kalsium!

7:50 AM 0 Comments A+ a-

Ostematrix Shaklee bukan sekadar kalsium. Ia mengandungi campuran kalsium, vitamin D, magnesium dan mineral-mineral lain yang lengkap.



Penggunaan hanya 2 kaplets Ostematrix sahaja berupaya menghasilkan peningkatan ketara dari statistik dalam paras kalsium darah yg disukat dalam satu tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan kita menggunakan kalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu. 






Sebab itulah kalau ada yg bertanya, vitamin apa yg sesuai untuk orang yg selalu letih...badan rasa tidak bermaya...sakit2 belakang... Fai akan syorkan anda mencuba Ostematrix... Antara sebabnya... Kerana Ostematrix ni adalah antara vitamin Shaklee yg cepat terasa kesannya. Hanya 4biji sehari dah memadai untuk anda... (",)


Sumber: Shaklee Today Vol 5






Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",)


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Kepentingan vitamin A dengan kesihatan mata... Carotomax Shaklee lebih dari sekadar Vitamin A...

11:45 AM 0 Comments A+ a-

Fai masih ingat lagi... Masa waktu sekolah dulu, cikgu pernah cakap “makan carrot byk2 bagus untuk mata”. Betul, carrot ni memang bagus untuk mata, tapi jangan terlebih makan pulak ye... Kalau terlebih makan akan menyebabkan kulit kita berwarna kekuningan, bebola mata kita yg putih tu pun akan bertukar kekuningan...Yang paling bahaya, jika kita terlebih makan vitamin A ni... Ianya akan menjadi toksik dlm badan...

Bagaimana Vitamin A membantu dalam penglihatan? Vitamin A membantu penglihatan dalam 3 cara utama, iaitu:
  1. Membantu mencegah rabun malam (night blindness).
  2. Membantu mencegah katarak (seperti Vitamin C).
  3. Membantu untuk mengekalkan penglihatan.

Rabun Malam:
Retina mata kita ni merupakan sel yg amat sensitif dgn cahaya yg menyimpan sejumlah vitamin A yg banyak. Dalam retina ada rods dan cones. Rods dan cones ni yg membolehkan kita untuk melihat hitam, putih dan warna-warna lain... Rods ni pula lebih khusus untuk penglihatan malam (night vision).

Rods menggunakan gabungan protein khas yang dipanggil opsin dan bentuk khusus Vitamin A yg dipanggil retinal untuk berfungsi dengan sempurna. Tanpa Vitamin A, rods tidak akan berfungsi dengan baik dan anda tidak akan dapat melihat pada waktu malam atau dalam keadaan lampu malap. Hal ini akan lebih kerap berlaku apabila kita semakin tua...

Katarak:
Katarak terjadi apabila kanta mata (bukan contact lense ye) kita menjadi keruh... Ia akan menyebabkan kita susah untuk melihat. Katarak juga dikatakan merupakan salah satu penyebab utama buta...




Prevention is better than cure... Betul tak?? Cara terbaik untuk MENCEGAH rabun malam dan katarak ni ialah dgn makan makanan yg kaya dgn karotenoid... TERUTAMANYA makanan yg kaya dgn beta-karoten... Kenapa??? Kerana kuasa antioksidan beta-karoten ni mampu menghapuskan (wipes out) radikal bebas sebelum ia merosakkan kanta mata kita...



 Sumber makanan yg mengandungi Vitamin A dan beta-karoten

__________________________________________________________________________

Shaklee pun ade beta-karoten tau… Ianya lebih dikenali dengan Carotomax Shaklee 

 
Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan:
  • Beta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
  • Lycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
  • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruitAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
  • Alpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi





Fungsi Beta-Karoten:

1. Bantu pertumbuhan dan memulih sel-sel badan.
2. Kekalkan penglihatan malam – rabun malam.
3. Kekalkan kesihatan kulit dan selaput membran seluruh badan – mata hitam, penghadaman
4. Bertindak sebagai antioksidan, cegah kanser.
5. Menyokong fungsi kuatkan sistem pertahanan badan,
6. Bantu cegah masalah asma, dan paru-paru.
7. Bantu cegah pembentukan ketumbuhan ‘tumor’
8. Menyokong fungsi pertumbuhan dan pembiakan.


Khasiat Beta-Karoten:
1. Awet muda
2. Rabun malam
3. Gastrik
4. Masalah kulit
5. Lelah
6. Jeragat

sumber: AnakkuWiraku

--------------------------------------------------------------------

Untuk kesihatan mata, Carotomax ni boleh membantu mengurangkan masalah mata yg sensitif. Jika mata anda terlalu sensitif sampai berair bila tengok skrin komputer lama sangat... Makan carotomax 2bji sehari, pagi dan petang... Insyaallah anda akan rasai perbezaannya... Bagi yg macam Fai pula, power mata sekitar 100-125 jer, memadai hanya mengambil Carotomax ni sebiji sehari... Ianya boleh membantu kita untuk "mantain" power mata kita tu... So, tak payah la nak tukar speck setiap tahun kan?? Hihi... Yang paling best, Carotomax Shaklee ni BUKAN hanya untuk masalah mata jer, banyak kelebihan lain yg kita akan dapat... Awet muda... Kulit cantik... Jeragat pudar... Hehe... Lastt sekali Fai nak bagutahu Carotomax ni tak kan menjadi toksik dalam badan... (",) 

 




Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Mengapa saya tidak was-was?? Alhamdulillah... Bovine Gelatine Shaklee Malaysia terbukti Halal...

8:08 AM 0 Comments A+ a-

Lecithin Shaklee mengandungi bovine gelatine??? Halal ke tak??? Sudah PASTI bovine gelatine yang digunakan untuk membuatn Lecithin yang dipasarkan di Malaysia Halal... Jom baca selanjutnya untuk mengetahui lebih lanjut tentang kesahihannya...


__________________________________________________________


Semalam saya terjumpa satu website yang mengatakan bovine gelatine yang digunakan oleh Shaklee Malaysia tidak halal. Si penulis telah mendapatkan kesahihan hal ini daripada Shaklee Canada. TETAPI, yang menjadi persoalannya kenapa perlu tanya pada Shaklee Canada sedangkan Shaklee menghasilkan produk untuk setiap Negara adalah berbeza. Produk yang dipasarkan di Malaysia, tidak sama dengan produk yang dipasarkan di Amerika, Kanada, Japan dan Negara-negara lain. Penghasilan untuk produk Negara Islam dan produk bukan Negara Islam juga berbeza. Saya bukan berkata-kata kosong kerana seorang daripada upline saya berkesempatan pergi ke kilang di US dan melihat sendiri proses pembuatan produk.

Mari ikuti kaji selidik yang dilakukan oleh rakan saya Hanis Amin
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Baru-baru ni bila saya baca tulisan pada botol OmegaGuard, dan perasan ianya ditulis
Manufactured by : Banner Pharmacaps (Canada) Ltd., 5807 47th Ave, Olds, Alberta, T4H1S7,Canada.
Manufactured for : Shaklee Corporation, Pleasonton, CA 9588 USA


Lantas saya terus teringat, suatu ketika dulu timbul isu tentang Halal-Haram bovine gelatine Shaklee bila ada seorang sahabat menjumpai satu blog yg mengandungi surat ditulis kepada Shaklee Canada tentang kehalalan bovine gelatine Shaklee. Pada masa tu, saya terfikir ‘Kenapa la orang itu pergi jauh-jauh bertanya pada Shaklee Canda sedangkan dia boleh bertanya pada Shaklee Malaysia’. Bila nampak tulisan di atas terus terfikir, mungkin ini penyebabnya, kerana tulisan di botol Shaklee bahawa ianya dibuat di Kanada. Kandungan blog tersebut menyatakan, Shaklee Canada tidak menjamin bovine gelatinenya halal tanpa mengetahui penghasilan vitamin Shaklee bagi setiap negara adalah berbeza.


Ketika itu, saya benar-benar yakin dengan kehalalan Shaklee kerana salah seorang upline saya pernah pergi ke kilang Shaklee di US dan melihat sendiri cara penghasilannya. Tetapi bila menjumpai OmegaGuard dihasilkan di Kanada, terus saya tersentak. Saya periksa kembali semua produk Shaklee saya. Semua produk yang dari softgel seperti Lecithin, OmegaGuard dan Vitamin E dihasilkan dari Kanada. Manakala, produk yang lain dihasilkan dari US. Walau bagaimanapun, capsul dari bovine gelatine ini tidak dihasilkan oleh Shaklee Canada tetapi oleh Banner Pharmacaps (Canada) Ltd.


Lalu, saya pun terus mencari tentang syarikat Banner Pharmacaps. Rupanya ia adalah syarikat penghasilan barangan pharmaceutical dan nutrition terbesar di dunia. Masih tidak berpuas hati, saya mencari lagi dan menjumpai no telefon Banner Pharmacaps Canada. Saya cuba telefon tetapi talian ditutup. Bila check waktu dunia, rupanya di Kanada jam menunjukkan pukul 6 pagi. Manalah ada customer service yang nak layan.


Pencarian diteruskan dan menemukan saya dengan Halal Consumer Magazine, A Publication of Islamic Food and Nutritional Council of America (IFANCA). Dan menemui hasil di bawah.

 Alhamdulillah, Banner Pharmacaps, Canada disahkan halal oleh IFANCA. Saya tak pasti tentang cawangan Banner Pharmacaps yang lain, yang penting Banner Pharmacaps Canada yang menghasilkan Shaklee disahkan HALAL. Pencarian diteruskan dengan hasil di bawah.




Apa pula kata Presiden Banner Pharmacaps US, Dr. Roger Gordon?
Manufacturers are also becoming more sensitive to consumer needs by providing a wider selection of capsule choices that meet specific dietary requirements. Due to the global nature of the marketplace it has become increasingly important to understand the special needs of consumers. For example, the Halal two-piece capsules made by Capsugel meet the specific dietary needs of its Muslim customers and the capsules are certified as Halal by the Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA). Further, capsules meeting Kosher needs are also available.
* source

____________________________________________________
Itu dia hasil penyelidikan rakan saya. Sekarang saya lebih yakin bahawa yang produk Shaklee Malaysia adalah HALAL. Seperti saya nyatakan di atas, produk untuk setiap negara adalah berbeza. Mari lihat contoh-contoh produk Shaklee yang dipasarkan di beberapa negara. Kita lihat untuk soy lecithin.
 
Shaklee Amerika


 Shaklee Japan


Shaklee Canada


Shaklee Malaysia



Inilah bukti walaupun di bawah satu jenama SHAKLEE tapi produk yang dipasarkan berbeza mengikut negara itu.

Jika anda berkesempatan melawati laman web Shaklee bagi setiap Negara di atas, senarai produk yang dipasarkan juga berbeza. Tidak semua produk di US akan dipasarkan di Malaysia. Ini menunjukkan Shaklee hanya memastikan barang yang halal untuk pasaran Malaysia.

Oleh itu, janganlah berasa was- was dengan status produk Shaklee.

Saya sendiri berpengalaman 6 tahun di negara Jepun. Jadi saya akan bertanya kepada Shaklee Jepun untuk membeli produk di Negara Jepun bukannya dengan Shaklee Malaysia kerana Shaklee Malaysia tidak tahu produk yang dipasarkan di Jepun.




Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Alfalfa : Medical Uses & Benefits... Anda WAJIB baca ini...

7:49 AM 0 Comments A+ a-

Alfalfa leaf contains a broad spectrum of nutrients, including considerable quantities of protein, trace mineral and vitamins, dietary fiber and chlorophyll, which serves as an antioxidant in the bloodstream.

Alfalfa sprouts are a staple of salads and contain nutrients, but the leaves hold the best healing potential and contain phytoestrogens that could be beneficial in menopausal and breast feeding women. Chemicals in alfalfa called saponins can help lower blood cholesterol (by impeding intestinal absorption) without affecting heart-healthy HDL cholesterol.

  • Alfalfa, dandelion, yucca for : Animal care - arthritis, cardiovascular
    Alfalfa has great value as daily food supplement for long-term relief of the pain of arthritis and cardiovascular health of animals and humans. For use in therapeutic doses, it acts well when combined with dandelion, yucca and licorice. Tilford, Gregory L..

  • Alfalfa for : bone loss
    Clinical studies in Japan have found that vitamin K, found in alfalfa and in green leafy vegetables such as kale and spinach, can partially prevent bone loss caused by estrogen deficiency. The vitamin interacts with vitamin D to increase the formation of new bone. The combination is not sufficient, however, to completely compensate for osteoporosis caused by estrogen-depleting medications. Phyllis A. Balch.

  • Alfalfa for : Cancer
    Alfalfa has important uses in counteracting the effects of cancer chemotherapy. Alfalfa extracts may increase the production of these white cells by as much as 60 percent. Studies in animals have found that alfalfa completely reverses immune depression caused by treatment with the cancer chemotherapy drug cyclophosphamide (Cytoxan, Neosar). Although alfalfa suppresses the action of macrophages (see above), it does not inhibit the activity of any of the immune cells the body needs during the first stages of infection. Phyllis A. Balch.

  • Alfalfa for : Cholesterol
    The leaf from this grain decreases cholesterol levels and shrinks plaques that are already present. Alfalfa also slows the progress of atherosclerosis by keeping cholesterol from entering the body from food. The alfalfa saponins, which are soaplike compounds, form an insoluble foam with cholesterol inside the intestine. White,Linda B., M.D.. 0000-00-00, 

  • Alfalfa for : Diabetes
    The condition of people with diabetes who fail to respond to insulin greatly improves when they take alfalfa plus manganese. Phyllis A. Balch.

  • Alfalfa for : Endometriosis
    Doctors often prescribe synthetic estrogen, usually in the form of birth control pills, for the treatment of endometriosis. Naturopaths have favored herbs and foods with phytoestrogens, natural plant hormones that are related to estrogen but are less potent than the body's own estrogens. Alfalfa sprouts contain phytoestrogens that also block the body's estrogen receptor sites, thereby reducing the effect of a woman's own hormones. Phyllis A. Balch.

  • Alfalfa for : Estrogen balance
    Alfalfa contains plant world equivalents of human estrogen, so a woman, whether she is going through menopause or breastfeeding a baby, may derive some benefit from it. Duke, James A, Ph.D.. Herbal Handbook 2000, Rodale

  • Alfalfa for : Menopause-related cancers.
    Alfalfa has demonstrable estrogenic activity, too. In addition to acting like estrogen in women whose own sex hormone production has declined, phytoestrogens also appear to reduce the risk of estrogen-linked cancers such as breast cancer. Phyllis A. Balch.

  • Alfalfa for : Stomach ulcers
    Herbalists have long used alfalfa to treat ulcers, with good results. The bioflavonoids found in alfalfa build capillary strength and reduce inflammation of the stomach lining, while alfalfa's vitamin A helps to maintain the stomach's health. The herb's enzymes aid in food assimilation. Phyllis A. Balch. ,

Source: Alfalfa Medical Uses & Benefits







Alfalfa pilihan Fai sudah semestinya Alfalfa Shaklee. Hihi... Makan 2-3 biji jer sehari. Alhamdulillah, dua minggu makan, apa yang Fai nampak perubahannya... tumit kaki Fai dh tak pecah lagi... licin... mulus... gebus... Seolah2 tumit kaki ni langsung tak pernah pecah2. Yang penting Fai happy sangat sebab sekarang ni dh tak segan lagi nak pakai sandal bila keluar rumah. Hihi... Apapun segalanya ditentukan oleh Allah... Kita ni hanya mampu berusaha untuk kesihatan yg lebih baik...





* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Sila hubungi Fai di 0197428120 untuk sebarang pertanyaan. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Tips penyusuan supermodel terkenal Amber Chia...

7:10 AM 2 Comments A+ a-

Wahh, hari ni dah hari Jumaat. Penghulu segala hari. Rasa nyaman dan damai jer setiap kali tiba hari Jumaat... Hari ni Fai nak share tentang pengalaman Amber Chia yang diambil dari Majalah Pa&Ma. Semoga ianya memberi manfaat kpd kita semua ^-*


Statusnya yang terkenal sebagai supermodel yg sibuk dgn dunia peragaan tidak sesekali menghalang Amber Chia untuk menyusukan si manjanya, Ashton... Tiada rahsia besar yg disimpan Amber, apa yg diamalkan hanyalah menyusukan bayi sekerap yg mungkin. Amber percaya bahawa payudara yg sering dikosongkan berkemampuan untuk menghasilkan lebih banyak susu ibu... Jangan malas nak kosingkan payudara ya ibu2... Hihi... Sekadar coretan ringkas di pagi Jumaat sbb saya perlu menziarahi kubur arwah abah pagi ini... Hihi...



Tip penyusuan Amber Chia:
  1. Jangan tergesa2 sewaktu mengepam payudara. Lakukan dlm keadaan tenang agar pengeluran susu ibu berjalan lancar.
  2. Makan banyak ikan dan sayur-sayuran bagi menambah susu ibu.
  3. Jangan sekali berkata susu anda semakin berkurang! Tanggapan negatif itu tanpa disedari boleh menjejaskan kelancaran proses penghasilan susu ibu.
  4. Pam payudara sekerap yg mungkin agar lebih banyak susu terhasil apabila payudara sering dikosongkan.
  5. Gunakan breast shields yang boleh membantu anda menakung susu ibu yg meleleh.

 _________________________________


Kita perlu tahu konsep asas penyusuan ialah : Lebih kerap payudara dikosongkan maka lebih banyak susu yang dihasilkan TETAPI dengan SYARAT:

1.Si ibu sihat dan menjaga pemakanannya.
2.Si ibu memastikan pengambilan air secukupnya demi menggantikan cecair yang keluar untuk menghasilkan susu ibu.
3.Si ibu tenang, emosinya stabil dan BEBAS dari sebarang tekanan dalaman atau luaran [keluarga atau pejabat].
4.Elakkan berdiet kerana ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalori.


 


Arrow head | Ngaku... Ngaku sedap selepas makan "Kerepek Ngaku"... Hihi...

6:16 AM 5 Comments A+ a-

Petang semalam jalan2 "rumah" blogger... Singgah la kat blog SweetMama... Kat sinilah Fai baru tau pasal buah Ngaku ni. Jalan2 lagi, memang ramai blogger yang menulis tentang Ngaku dan semuanya cakap Ngaku ni sedaaappppp... Uniknya buah Ngaku ni hanya akan dijual pada musim Chinese New Year jer tau. So, apa lagi... Balik keje tu ajak Hubby ke Tesco untuk beli buah Ngaku dan malamnya bermulalah episod membuat kerepek Ngaku. Hihihi...

Kat sini mahal sikit, RM1.88 sekilo. Ada yg cakap RM0.88 jer sekilo


Inilah rupanya Buah Ngaku. Tapi kat tempat fai dipanggil Arrow Head


Buah Ngaku yang dah siap dikupas kulitnya. 
Batangnya jangan dipotong ye untuk memudahkan proses menyagat nanti.
Buah ni ala-ala sengkuang, rangup2 tapi buahnya comel2 macam bawang.


Fai tak sagat dalam kuali sebab panas. Hihi. Fai sagat dulu dalam mangkuk lain.
Bila minyak dah mendidih baru masukkan tapi sekeping2 ye sebab nnti melekat.
Goreng kerepek ni senang jer,tak payah letak garam. 
Sebab takut hilang kemanisan buah Ngaku ni. Hihi... 


Tadaaa... Nilah rupanya kerepek Ngaku yg dah siap digoreng. 
Rasanya??? Memang SUPER SEDAAAPPPP... (over pulak)
Rasanya ala-ala potato chips, ada rasa lemak2 manis...
Selamat mencuba ya ^-*

10 kebaikan kalsium...

1:11 PM 0 Comments A+ a-

Kalsium merupakan mineral yang penting bagi tulang, gusi dan gigi yang sihat. Doktor mungkin akan mencadangkan wanita untuk mengambil makanan tambahan kalsium apabila terdapat tanda-tanda awal masalah tulang seperti osteoporosis atau osteopenia.

  • Menguatkan Tulang – Kalsium menguatkan tulang belakang dan memastikan bentuk yang betul kepada badan selain daripada mengurangkan risiko sakit belakang. Kalsium membantu menjadikan tulang berada dalam keadaan yang baik dan mencegah sakit tulang seperti artritis dan osteoporosis yang boleh menjejaskan pergerakan bebas selain dari menjadi amat menyakitkan. 
  • Mencegah Obesiti - Kalsium dapat membantu dalam mengekalkan berat badan optimum bagi lelaki dan perempuan. Jika terdapat mana-mana kekurangan kalsium dalam diet anda, badan akan cenderung untuk melepaskan hormon paratiroid, yang seterusnya merangsang tulang untuk melepaskan kalsium ke dalam aliran darah anda untuk mengimbanginya. Dari segi lain, hormon paratiroid juga merangsang pengeluaran lemak dan mencegah pembuangannya, yang sekali lagi boleh membuat anda gemuk. Jadi pastikan anda mengambil jumlah kalsium yang betul, supaya obes tidak terjadi dengan bahaya kesihatan lain yang berkaitan.
  • Melindungi Otot Jantung - Kalsium melindungi otot jantung anda. Jumlah kalsium yang mencukupi membantu otot jantung untuk melakukan penguncupan dan pengembangan betul. Kalsium juga membantu sistem saraf untuk mengekalkan tekanan di dalam arteri anda. Jika terdapat penurunan kalsium, sejenis hormon yang dipanggil calcitrol dilepaskan yang bertindak dengan otot lembut arteri, dan dengan itu meningkatkan tekanan darah. Otot jantung memerlukan ion kalsium extracellular untuk penguncupan. Apabila kepekatan intrasellular kalsium meningkat, ion kalsium berkumpul bersama-sama dengan troponin protein yang merangsang cecair extracellular dan ruang intraselular, malah otot rangka, yang hanya diaktifkan oleh kalsium yang disimpan dalam reticulum sarcoplasmic.
  • Mengelakkan Kanser Kolon - Kalsium yang mencukupi mengurangkan risiko keseluruhan kanser kolon dan mengelak pertumbuhan polip yang boleh membawa kepada kanser. Suplemen kalsium dapat mengurangkan risiko adenomas, juga dikenali sebagai tumor nonmalignant di dalam kolon. Ini sebenarnya adalah pelopor kepada kanser kolon, namun ia masih tidak diketahui jika pengambilan kalsium mengurangkan risiko kanser sepenuhnya. Kalsium berlebihan akan tinggal di dalam usus anda setelah badan anda menyerap apa yang diperlukan. Dalam perjalanan melalui kolon, kalsium yang tidak diserap ini dipercayai untuk mengikat sel-sel kanser supaya ia dikumuhkan bersama-sama dari badan. Kajian telah menunjukkan bahawa kedua-dua makanan sumber kalsium dan supplemen kalsium memberikan kesan perlindungan ini.
  • Mencegah Blues Pra-haid - Jumlah kalsium yang mencukupi mengurangkan gejala-gejala sindrom prahaid pening kepala, perubahan mood, tekanan darah tinggi dan sebagainya. Tahap kalsium yang rendah mungkin mencetuskan pengeluaran hormon yang menyebabkan hilang mood termasuk cepat marah dan kemurungan.
  • Mencegah Batu Karang – Batu karang sebenarnya deposit terhablur kalsium dan lain - lain mineral dalam saluran kencing manusia. Bentuk yang paling umum batu karang ialah batu-batu oxalate. Sebelum ini, ia dianggap bahawa pengambilan kalsium yang tinggi atau penyerapan kalsium tinggi membangunkan batu karang, tetapi kajian terkini menunjukkan bahawa pengambilan kalsium diet tinggi mengurangkan bahaya batu karang dengan baik. Secara ringkasnya, kalsium tidak menyebabkan batu karang, tetapi kalsium yang hadir berlebihan di dalam air yang mengakibatkan batu karang. Faktor-faktor lain seperti penggunaan oxalate tinggi daripada sayur-sayuran berdaun seperti kale dan bayam, kekurangan minum air boleh menjadi punca besar untuk batu karang.
  • Memastikan Tahap pH Alkali Yang Sihat - Makanan ringan, gula yang berlebihan dan barangan di dalam tin menyumbang pembentukan asid dalam badan, yang boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti kanser, batu karang dan darah tinggi. Kalsium membantu untuk mengekalkan tahap pH yang sihat, seterusnya meningkatkan kecergasan dan kesihatan secara keseluruhan.
  • Kawalan Tekanan Darah - Beberapa penyelidikan mengisytiharkan bahawa diet vegetarian dengan jumlah yang tinggi dengan kalsium, magnesium dan kalium dan serat akan mengurangkan tekanan darah. Walaupun penyelidik lain membuat kesimpulan dengan pendapat yang berbeza dan berkata bahawa pengambilan kalsium menyebabkan darah tinggi. Kemudian ia melihat bahawa sebab bagi keputusan itu adalah kerana kajian-kajian ini menguji kesan nutrien tunggal dan bukannya sumber-sumber makanan yang mempunyai kandungan nutrien. Institut Kesihatan Negara menjalankan penyelidikan yang dikenali sebagai "Pendekatan Pemakanan Hentikan Tekanan Darah Tinggi ( DASH) ". Diet "tipikal American" berbanding dengan dua diet diubah yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran dan kombo "DASH" diet yang disumbat dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan kalsium. Hasil kajian menunjukkan peningkatan pengambilan kalsium menyebabkan tekanan darah menurun.
* Untuk membantu menguji kesan gabungan nutrien termasuk kalsium dari makanan pada tekanan darah, satu kajian telah dijalankan untuk menyiasat kesan pola makan pelbagai tekanan darah. Secara keseluruhan didapati bahawa pengambilan makanan yang mencukupi buah-buahan dan sayur-sayuran serta kalsium memainkan peranan penting dalam mengawal tekanan darah.
  • Mengekalkan Gigi dan Gusi yang sihat - Kalsium melindungi gigi anda dengan menjaga tulang rahang yang kuat dan kukuh sepanjang kehidupan anda, yang seterusnya memastikan gigi kuat di mana bakteria tidak boleh berkembang. Oleh itu, sebelum gigi dan gusi anda mula memberi masalah, amalkan diet yang kaya kalsium dengan teratur. Pengambilan kalsium seharusnya tinggi terutama dari usia muda, jadi anak anda secara semulajadi membesar gigi dan tulang yang kuat.
  • Membantu Pengangkutan Nutrien - Kalsium membantu nutrien bergerak mudah melintasi membran sel.
thanks to Kak Sue for this info



Sebenarnya banyak sumber kalisum yg kita boleh dapat dalam makanan seharian mcm susu, air soya, kekacang, ikan... bla bla bla... Tapi, bagi Fai lebih senang telan supplemen jer. Telan 4 biji dah cukup untuk keperluan kalsium seharian. Tak payah susah2 nk minum air susu bagai. Hihi... Alamatnya kalo minum susu sampai esok lusa pn tak minum. Bila dah sampai rumah byk yg nak diuruskan, memang akan terlupa la nk minum susu. Hihi... Kalsium pilihan Fai mestilah Shaklee Ostematrix kerana Ostematrix ni lengkap dgn unsur kalsium, magnesium, dan Vitamin D. Vitamin D dalamnya penting utk memastikan penyerapan kalsium dalam darah dgn lebih efektif. Best sebab dalam table yg mudah telan. Memang perfect... Makan 4bj sebelum tidur, esoknya bangun pagi cergas ceria.. Alhamdulillah.....

Klik sini untuk Testimoni Shaklee Ostematrix...



Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, juga dapatkan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila anda membuat pembelian dari Fai.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

PMS Ohh PMS... Tujuh tips mudah atasi PMS...

7:53 AM 0 Comments A+ a-


Gejala atau Sindrom Pra-Menstruasi(PMS) atau dalam bahasa mudahnya senggugut sering menghantui kebanyakan wanita setiap bulan. Ada yang dah sakit2 pinggang, sakit kepala, nafsu makan meningkat  seawal 14 hari sebelum datang haid...  Fai nak share tujuh tips mudah atasi PMS.
  1. Perbanyakkan pengambilan makanan berkalsium tinggi. Kalsium mampu mencegah ketegangan dan menstabilkan cecair dlm tubuh. Susu, temped an kacang adalah makanan yang berkalsium tinggi.
  2. Amalkan pemgambilan vitamin C dos tinggi / buah-buahan yg bervitamin C seperti buah limau. Untuk dapatkan nilai vitamin C yg secukupnya, kita perlu makan 7 biji buah limau...
  3. Amalkan pengambilan makanan tambahan yg mengandungi vitamin B6 dan vitamin E untuk mencegah ketegangan pada perut.
  4. Kurangkan pengambilan garam kerana ia dapat mengurangkan pengumpulan air berlebihan dalam tubuh.
  5. Kurangkan makanan yg bertepung, kafein dan bercoklat.
  6. Makanlah makanan yg berserat tinggi.
  7. Bagi individu yang berhadapan dgn masalah anemia (kurang darah), sebaiknya mengamalkan pengambilan makanan tambahan atau makanan yg tinggi khasiat zat besinya.

Cc: Sihat & Segar, Majalah Pa & Ma Januari 2012

Semoga tips mudah di atas boleh kita sama2 amalkan untk membantu mengurangkan gejala PMS. Oh yaa... Shaklee juga mempunyai beberapa vitamin yg boleh membantu mengatasi masalah ini...

Ostematrix (kalsium/magnesium). Untuk memastikan kita mendapat kalsium yg secukupnya. Jika anda tak suka susu, tenpe dan kekacang boleh lah mencuba Ostematrix ni...
Vitamin C (Susteined release – bertindak mengikut pelepasan masa). Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan dgn 7 biji buah oren ^-*
B Complex yg lengkap dengan lapan [8] kumpulan vitamin B. Untuk mencegah ketegangan pada perut.
Vitamin E with selenium yg membantu penyerapan vitamin E dgn lebih baik. Untuk mencegah ketegangan pada perut.


Gabungan B Complex, Vitamin C dan Vitamin E ni lebih galmor dgn nama “Skin Care Set”... Kira bonus tambahan la jika anda mengambil set ni... Kulit cantik, takde jerawat, parut kurang... +++ membantu juga dlm mengatasi gejala PMS... Best kannn??


Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, juga dapatkan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila anda membuat pembelian dari Fai.




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Peristiwa, Fadhilat dan Kelebihan hari Jumaat...

10:04 AM 0 Comments A+ a-

Bagi Fai, hari Jumaat ni merupakan hari yang paling ditunggu-tunggu, hari yang paling special, indah, tenang... Sejak arwah abah meninggal, setiap pagi Jumaat Fai dan hubby akan ke kubur menziariahi pusara arwah. Rasa tenang sangat bila berada di kawasan perkuburan. Rasa arwah dekat jer dengan kami... Semoga kubur arwah abah, Hussin Bin Omar sentiasa diterangi dengan cahaya dan semoga ruhnya dirahmati Allah... Al-Fatihah...



Jom kita tengok apa dia peristiwa, fadhilat dan keleibihan hari Jumaat...

JUMAAT adalah hari paling mulia serta mempunyai beberapa fadilatnya untuk direnungi. Kitab As Sabi’ iyahti Fi Mawa’izhil Bariyyat banyak memaparkan peristiwa agung yang berlaku pada Jumaat. Antara peristiwa itu ialah :

1. Perkahwinan Nabi Adam dan Hawa
2. Nabi Yusuf dengan Zulaiha
3. Nabi Musa dengan Shafura binti Syuaib
4. Rasulullah saw dengan Khadijah
5. Rasulullah dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar
6. Ali bin Abi Thalib dengan Fatimah Zahara binti Muhammad.


Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.

Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).

Dalam hadis lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud : “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.”

“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).




Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu adalah semulia hari yang perlu ambil manfaat untuk mendapatkan ganjaran Allah daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.
Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta.

“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu.
“Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas.

“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”

Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan dalam buku kehadiran malaikat.

Umat Islam juga dituntut membuat persediaan sebelum menghadiri solat Jumaat untuk mendapat fadilatnya, termasuk dalam berwuduk, mandi sunat dan tertib ketika menghadiri solat Jumaat.

Imam Muslim meriwayatkan sebuah hadis Rasulullah yang bermaksud: “Sesiapa berwuduk lalu memperelokkan wuduknya, kemudian mendatangi solat Jumaat, terus mendengar dan berdiam diri, tidak berbicara sama sekali, maka diberi tambahan tiga hari lagi.

“Sesiapa yang memegang kerikil untuk dimainkan sehingga tidak memperhatikan isi khutbah, sesungguhnya dia telah melakukan kelalaian, yakni bersalah.”

Hadis di atas membuktikan bahawa Islam memberi penekanan terhadap perlunya makmum menumpukan kepada khutbah yang disampaikan. Isi kandungannya khutbah perlu diteliti bukan hanya sebagai sumber ilmu, malah mencakupi teguran, pembinaan hidup dan nasihat yang berguna.

Daripada Ibnu Umar bahawa Rasulullah bersabda: Jika seseorang antara kalian mendatangi solat Jumaat, maka hendaklah mandi dulu.” (Muttafaq ‘alaih)



Thanks to Informasi Kini

MRD dan U.S. RDA??? Apa beza antara kedua-duanya?? Jom kita tengok...

7:37 AM 0 Comments A+ a-

Hari ni Fai nak share sikit tentang penyukatan0penyukatan yg digunakan dalam label2 nutrien makanan tambahan (supplemen)... Fai ambil dari buku Dr. Bruce Miller "Bagaimana Memahami Label-label Makanan Tambahan"... Semoga ianya membantu anda di luar sana...

MDR (Minimum Daily Requirement) - sukatan lama yang bermaksud Keperluan Harian yang Minimum. MDR bertujuan menyatakan amaun minimum setiap nutrien yang jika dimakan dlm amaun yang kecil akan menghasilkan tanda-tanda kekurangan yang nyata. Bagaimanapun, pihak kerajaan yang menghasilkan konsep ini sedar akan betapa mustahilnya untuk menggambarkan kuantiti minimum ini dan ekoran itu telah membentuk satu sukatan am iaitu U.S. RDA

U.S RDA (United States Recommended Daily Allowance) membawa maksud Elaun Harian Yang Disyorkan oleh Amerika Syarikat. U.S. RDA direka oleh the Food Nutritional Board of the National Academy Sciences - National Research Council). Setiap lima tahun pakar-pakar ini akan mengkaji semula paras RDA seperti yang dicetuskan oleh bukti-bukti terbaru. Penyemakan terakhir dicetak dalam tahun 1980.

gambar sekadar hiasan



Kelebihan-kelebihan U.S. RDA:

U.S RDA direka khusus untuk diguna dalam penglabelan nutrien. Sebagai satu sukatan makanan yang piawai, U.S RDA mungkin merupakan sumber penting bagi diri anda. Jom kita tengok apa lagi kelebihan-kelebihan U.S. RDA ini...

  • Dengan menentukan peratus U.S. RDA, pengeluar yang tidak jujur dihalang menipu para pengguna dengan kuantiti pemakanan paling minimum.
  • U.S. RDA digunakan sebagai rujukan para pengguna untuk membandingkan nutrien-nutrien yang dibekalkan oleh keluaran-keluaran yang berasingan. 
  • Walaupun kebanyakan ahli pemakanan berpendapat jumlah U.S. RDA adalah terlalu rendah, keseimbangan nutrien U.S. RDA secara amnya adalah sesuai dan berguna sebagai piawaian untuk perbandingan.
  • U.S. RDA boleh menjadi sumber yang praktikal dan berguna sebagai asas perancangan makanan. Ramai orang dalam bidang pemakanan ini menggunakan senarai U.S. RDA sebagai titik permulaan lalu diberi amaun tambahan untuk menampung tablet diet, desakan kerja, kesihatan am dan keperluan fizikal, stres dan lain-lain faktor dan keperluan individu.

Diharap artikel yang serba ringkas ini dapat membantu kita semua dalam memilih makanan tambahan yang betul ^-*

Entri seterusnya insyaallah Fai akan sambung tentang kelebihan-kelebihan U.S RDA...


Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, juga dapatkan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila anda membuat pembelian dari Fai. 



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Segalanya tentang detox... Sembelit, kembung perut, kelesuan, berat badan naik antara simptom badan kita bertoxin...

5:38 AM 1 Comments A+ a-


Mengapa detox itu penting???
  • Sistem penghadaman yang baik adalah asas kepada tubuh yang sihat.. Semasa proses pembersihan badan, bahan buangan akan disalurkan kepada 5 organ perkumuhan yang utama untuk dikumuhkan iaitu kulit, buah pinggang, kolon, paru-paru dan hati.
  • Jika kita berusaha untuk membersihkan badan kita tetapi membiarkan sisa buangan terkumpul dengan banyak di dalam organ perkumuhan tanpa memastikan ia dibuang dengan cara yang sepatutnya, sisa buangan ini pasti akan diserap semula ke dalam sel badan kita.
  • Badan yang dibebani dengan kandungan toksin akan menunjukkan simptom-simptom seperti penghadaman yang tidak sempurna, sembelit, kembung perut, kelesuan, berat badan naik, keadaan kulit yang tidak sihat, tekanan mental, tidur yang tidak lena, ruam kulit, sakit tekak, daya tumpuan lemah, sakit kepala, mulut berbau, tahap glukos darah yang tidak seimbang, mukus berlebihan dan badan berbau.
  • Kenapa kene detoks sebelum mula mengambil suplemen? Detox adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, barulah badan kitla dapat menyerap nutrien pada tahap optimum...


Sedikit Fakta Tentang Usus


  • Usus adalah bahagian terakhir dalam rantaian pemprosesan makanan, di mana SEMUA makanan yang kita makan akan diproses untuk mendapatkan nutrisi yang amat diperlukan tubuh badan kita.
  • Kekurangan serat dan air dalam makanan adalah punca utama terjadinya intestinal disorders (gangguan dalam sistem pencernaan - usus).
  • Usus kecil mudah untuk menyerap nutrisi.
  • Tekanan boleh memberi kesan kepada penyerapan nutrisi dan akan menyebabkan iritasi kepada usus kecil.
  • Usus besar boleh menyerap mineral dan air.
  • Apabila membran (lapisan dinding) usus besar tidak sihat, ia tidak boleh berasimilasi (melakukan proses pertukaran zat) dan menyerap mineral dan vitamin yang boleh mengundang pelbagai penyakit (tidak kira berapa banyak makanan tambahan yang kita ambil)
  • Kesihatan tubuh badan kita terpelihara jika sistem usus kita berfungsi dengan baik.
  credit 


Sebelum ni Fai dah share 10 jenis makanan yg membantu anda untuk detox secara semulajadi, jom kita tgk pula apa die vitamin untuk detox...



Herb-lax is the most effective, gentle colon detox and cleanser. It contains 9 herbs and is recommended to take before going on your supplement program which helps to pull the toxins and poisons out of your system. If you want to use as a laxative, use at night, and if your are looking for a body purifier,.... take with your meal.remember that your colon knows only to do one thing and that is to absorb. It does not know the difference between good nutrients and toxins , so it will keep reabsorbing good and bad. To avoid body pollution, keep your colon clean and healthy. Remember all disease starts in the colon. So lets keep things moving,........ and in the end..... everything will come out fine!


Fai akan pastikan mengambil herblax ni 2x seminggu untk detox/cuci usus... Yela, kita dh mkn banyak benda, dan akan melekat pada dinding usus kita. Jika dibiarkan lama-lama nanti usus kita tu akan berkarat... hihi...



Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, juga dapatkan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila anda membuat pembelian dari Fai.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)