Ketiadaan entri terbaru sehingga 2 November...

5:28 AM 1 Comments A+ a-

Buat semua pembaca yang rajin singgah di sini (ada ker pembaca setia??)... Hihi... Fai nak bagitahu bahawa beberapa hari ni blog ini tidak akan diupdate dengan entri terbaru... Kerana Puan Belog ingin berehat. Bunyi macam serius jer kan? Takde lah, saje nak rest beberapa hari. Nak refresh balik mana2 yang dah tepu. Hehe...  Bagi anda yang sentiasa nantikan promosi terbaru kami, insyaallah 3 Nov Fai akan update untuk anda ^-^

gambar sekadar hiasan ^-*



Anyway, sebarang pertanyaan/konsultasi mengenai vitamin masih tetap boleh dilakukan melalui 
SMS | Email di 019-7428120 atau nnurfairuz@gmail.com ^-^

Pastikan ianya ada bila anda memerlukannya... Bagi yang belum cuba... Harus cuba... Nutriferon harus ada di rumah kita...

10:13 AM 0 Comments A+ a-

Jika anda perasan, sekarang musim demam... Ramai betul yang demam dari kanak2 sampailah yang dewasa... Bila sebut demam, ia sinonim dgn panadol... dan Fai rasa ramai dah baca tentang artikel yang diforward tentang bahaya pandol untuk jangka masa panjang... Ni antara yang dipetik mengenai panadol di link Facebook
_____________________________________________________

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.  
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan. 
Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan. 
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. 
Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?? Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam perut anda.
___________________________________________________________

Isu ini bukan baru. Rasanya semua tahu bahayanya panadol ni... Apa jua yg berlebihan, adalah memudaratkan. Itu sahaja. Jadi dlm isu panadol ni, jika sebiji sekali ambil, okeyla. Tapi jika kerap, dah mcm pain killer ponstant tu... Anda faham2 sendiri lah kesannya ye...

Memandangkan sekarang ni musim demam, ramai yg mengambil jalan mudah. Ambil pain killer, telan panadol untuk cepat baik. Betul tak? Sejam dua kebah la... Tapiii....... Untuk jangka masa panjang anda fikirkanlah kesannya terhadap badan anda. Mcm senior Fai selalu pesan, dalam hidup ni kita boleh buat pilihan. Jadi, Fai cadangkan anda untuk memilih Nutriferon... Anda bleh memilih untuk mulakan gaya hidup sihat dengan menjadikan Nutriferon sebagai painkiller favorite anda. Ia selamat, dan berkesan ^-^
NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi. Nutriferon ni umpama first aid kat rumah. Kena standby letak kat rumah or dlm handbag or bwk travel ke mana2. Bukan kena mkn hari2.. tapi ingat ya... Sistem imuniti perlu dibina dari awal... Jadi jika rasa mcm nak demam or sakit2, sila telan sepeket nutriferon ni... Jika tidak, anda hanya simpan satu dua peket di dlm beg anda.
 
Rata2 customer Fai apabila membuat pesanan produk Shaklee,pasti add on nutriferon... Bagaimana dengan anda? Masih berkira-kira?? Fai?? Fai memang paling tak suka dgn pain killer ni, especially panadol... If rasa nak demam, rasa tak sedap badan jer cepat-cepat telan nutriferon... Alhamdulillah kebah dan tak jadi nak demam. Hehe... ^__^
credit 



* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



Why dont u all grab this great offer...  Sebab bukan kene mkn hari2 pun.. Plus bulan ni ada PROMOSI BEST NUTRIFERON, BUY 6 FREE 1... :D




Nak order, feel free to contact Fai..


Fai (Nurfairuz)
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com



Segarkan sayur dengan basic H ^-^

1:33 PM 4 Comments A+ a-


Bagi ibu-ibu menyusu, sayur sawi diketahui antara sayur yang dapat mem'boost'kan pengeluaran susu. Mengandungi vitamin K, A , C, E dan juga asam folat, mineral seperti kalsium, juga zat besi dan protein (sekadar menyatakan secara ringkas). All in all, memang best lah sayur sawi ni. Sedap pun sedap kan?

Semalam, saya teringin nak masak sayur sawi. So, bila keluarkan dari fridge, rupa dia macam ni...
 
 
 
-

-

-

-


Jeng... jeng... jeng

 
Wahhh... Segarnya! Macam tak percaya pulak saya. (nampaknya lepas ni Fai kena cuba sendiri,hihi) Cuma yang memang dah kuning sangat tu saya taknak la.. Tapi kalau kawan-kawan nak tahu, even yang dah hilang klorofil tu pun, teksturnya sangat rangup! Macam baru dipetik! Hehe ;)
 
*** note  : Basic H selamat kerana ia diperbuat daripada sisa-sisa bahan yang digunakan untuk membuat vitamins.

 
Tu baru satu kegunaan basic H... Sebenarnya Basic H ni ada macam-macam kegunaan. Contohnya, kalau anda mempunyai anak yang menghidap eczema, boleh masukkan beberapa titis Basic H dalam air mandian anak tu, di samping kawan-kawan sendiri mengamalkan makan alfalfa (bagi yang masih BF). Antara lain lagi : -
  1. Sebagai larutan untuk jerlum kepala/badan anak/bapak yang demam.
  2. Untuk memandikan anak2 bagi mengelakkan serangan nyamuk.
  3. Mencuci kudis dan melecur pada kulit.
  4. Ubat untuk ulser dalam mulut.
  5. Merendam segala jenis botol susu baby, pam susu dan sebagainya.
  6. Mencuci barang-barang di dapur.
  7. Mencuci lantai.
  8. Segala hal2 yang berkaitan dengan pencucian lah.
  9. Dan lain2.

Basic H ni non-toxic. Totally safe. Tiada pewangi. Tiada bahan kimia. Kadar Ph yang seimbang. Natural. Biodegradable. Jimat serta mudah digunakan. Sangat recommended kepada kawan-kawan yang mengamalkan green living.
Kalau kawan-kawan berminat nak dapatkan pencuci 1001 kegunaan ni, harganya pun murah! Satu botol ni boleh tahan sampai setahun sebab ianya sangat pekat, concerntrated!  
 
Sharing is caring ^-*

Alhamdulillah... Setelah 5 bulan minum Mealshake, Irfan hanya perlukan 1 inhaler sahaja...

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Testimoni dari Ummi Irfan setelah mengambil Mealshake untuk anaknya yang asma...
Anak saya telah di-diagnose as asthma since his 5 months old..awal bukan? Memang sejarah keluarga kami ada yang semput (ni kata org dulu2..org moden cakap asma..hehe..), dan masa saya mengandungkan Irfan masa bulan ke-5 tu saya selalu semput..(banyaknya no 5..ade chemistry ni..hehe...) banyak kali ulang alik hospital untuk amik neb..after deliver, AlhamduLILLAH saya ok, tapi Irfan mula batuk2, nafas berbunyi dan seangkatannya. Kami bawa ke hospital (boleh dikatakan kerap jugak..) untuk bg neb kat Irfan..terus doctor referkan pada paedeatrician untuk tindakan selanjutnya..

Lalu bermulalah episode Irfan folo-up di hospital setiap 3 bulan sekali.  Irfan terpaksa pakai inhaler kerana paru-parunya premature lagi kata paed..so, sejak umur 5 bulan tu start lar kemana-mana kami pergi mesti bawak inhaler Irfan. As if like nyawa Irfan kat situ..kami cuba macam-macam ikhtiar..tradisional, moden, islam..macam-macam supplement..oh ya! Kami bawa Irfan ke Darus Syifa’ dan ustaz disitu syorkan ke pakar kanak-kanak (masa ni mmg dah refer ke hospital putrajaya dah) untuk sedut kahak2 dia yang clog kat paru2 dia..tapi, hospital tak galakkan buat camtu sebab boleh lukakan tekak dan paru2 dia .. boleh dikatakan kalau Irfan missed inhaler dia, minggu tu dia start batuk2 dan mulalah ulang alik hospital..sehingga last year 2010, 2 kali admitted di hospital sebab Irfan dapat pneumonia..cuti saya semua habis..semua unpaid leave! tapi takpe, saya berkorban untuk Irfan..saya kena kuat semangat demi anak saya..!

Kalau nak cerita bab supplement, macam2 kami dah cuba..in-fact saya rasa saya lagi terer dari doctor pakar tu bila cerita bab2 asthma, bronchitis, neb..bla..bla..bla..hehe..banyak saya baca thru emails, webs, akhbar..sampai kalau orang tanya siap bg jawapan..konfiden je..aiceh..! 
Sehinggalah saya cuba produk Shaklee ni..sebab kat pasaran lain saya rasa agak susah nak jumpa supplement utk anak yang ada masalah macam Irfan ni..yess..there are lot of choices of vitamin c out there, but he is allergic to artificial colourings and preservatives..hhmm..susah kan?? So, saya dapati Shaklee Mealshake, bentuk serbuk, no colours, no preservatives, dan mudah nak bagi Irfan, bancuh dalam susu dia sahaja..So, I try..surprisingly he liked it..but after a week consume, Irfan demam 3 hari berturut2..risau saya, tapi teruskan jugak bagi mealshake tu. Alhamdulilllah, lepas 3 hari, dia active, kuat makan, main macam biasa..saya terkejut..! sebab selalunya kalau baru lepas baik demam, Irfan mesti tak lalu makan, letih dan lepak je taknak buat ape2 aktiviti..

Camne Irfan harini? Sangat aktif, makan banyak, susu pun banyak (6tin Isomil sebulan yea..kopak kak limah ni haa...hehe..tapi takpe demi anak jangan berkira, asalkan Irfan sihat..).. Kalau dulu trigger method Irfan which leads him to asthma attack is flu..sekarang ni tidak lagi..kena flu pun steady je occayy..hehe..dah kurang demam dan batuk..sihat dan cergas..disebabkan itu saya confident dengan produk2 Shaklee dan menambahkan supplemen Chewable Vitamin C untuk fights flu and colds dan Omega utk mengurangkan iritasi bila dia batuk asthma tu.. kalau dengar bunyi batuk Irfan ibarat org kata macam bunyi mercun.! kesian bila dia batuk especially bila kena attack tu..tapi sebenarnya, saya tak bagi Irfan kesemuanya sekaligus, tapi saya selang2kan ..tak bagi hari2..
Saya juga ada bertanyakan pada paed (fyi, Irfan still continue folo-up di HPJ 3 months once) tentang supplemen yang saya bagi ni, paed tu cakap, “bagus bagi dia supplement, sebab tak semua makanan yang dia makan akan diserap, kadang2 dia memilih makan kan..jadinya supplemen adalah satu cara utk menampung mana yang kurang..kalau dia boleh makan supplemen tu u teruskan bagi ..” ini doctor pakar cakap yea, bukan saya. Lega saya dengarnya..dan saya terus beri rangkaian supplemen ni kepada Irfan sehingga hari ini..dan sekarang ni Irfan pakai 1 shj inhaler (sblm ni 2 inhaler) dan doctor nak tengok progress dia next 3 months..and hope that he will be free from inhaler usage later..

 
Ini rangkaian supplemen yang saya beri pada Irfan - Chewable Vit C, Mealshake dan Omega

Jadi anda bagaimana? Jika mengalami masalah macam anak saya, boleh hubungi saya untuk konsultasi percuma..dan untuk ibu-ibu yang risaukan pengambilan vitamin harian anak anda, ape kata cuba rangkaian supplemen ini..demi kesihatan anak-anak..merekalah yang akan menjaga kita dihari tua kita nanti, berilah mereka yang terbaik supaya mereka juga dapat memberi yang terbaik untuk kita kelak..inshaALLAH..


Teruja dgn cerita di atas? Utk mengetahui jadual mkn, tips ekslusif dan option supplemen yang sesuai utk anda masalah yg anda hadapi, sila emel Fai di nnurfairuz@gmail.com atau contact Fai di talian 0197428120 atau PM di Facebook page Fai Shaklee...

Serba sedikit tentang Shaklee sebelum anda consume... Antara sebab anda perlu jatuh cinta dengan Shaklee...

2:13 PM 0 Comments A+ a-

Hari ni jadual Fai agak berterabur sikit... Pagi tadi jam 6.00 baru sedar. Huhu... So, semuanya jadi macam huru hara... Ni jer yg sempat Fai share hari ni ->> KENAPA SHAKLEE? Antara sebab mengapa anda perlu jatuh cinta dengan Shaklee... ^-*

 

1. Adakah Shaklee ini Halal?
Jawapan : Halal. Boleh rujuk sijil halal dalam label Sijil Halal di blog ini.

2. Mengapa urin saya bertukar jadi kekuningan selepas mengambil vitamin?
Jawapan: Ianya adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.

3. Mengapa selepas mengambil BF Set, susu saya bertukar kuning kehijauan?
Jawapan: ia adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.Di samping itu, alfalfa mengandungi klorofil.

4. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba?
Jawapan: Ianya sentiasa ada , di sediakan dengan harga yang berpatutan. Bagi pertama kali mencuba, adalah digalakkan membeli trial pack terlebih dahulu.

5. Saya mengalami pening2 selepas mengambil vitamin ini, mengapa? Adakah tidak serasi?
Jawapan: Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang TIDAK kurang dari 2 liter. Ini kerana ia perlu agar vitamin dapat disalurkan ke seluruh tubuh dengan lancar. Rasa pening berlaku biasanya berpunca dari less water intake. Satu lagi adalah kerana, jika individu itu adalah pertama kali mengambil supplement, maka tubuh memerlukan 1-3 hari untuk menyesuaikan diri dengan zat yang diterima. (Ibaratkan seorang yang tidak punyai perabot di dalam rumahnya dan tiba2 datang orang menghantar perabot serta memenuhi ruang kekosongan dalam rumah, pastinya individu itu perlukan masa untuk menyesuaikan  diri.). Hakikatnya keserasian memerlukan masa.

6. Saya selesa dengan vitamin Shaklee setelah mencubanya melalui trial pack. Boleh saya beli full pack dengan best price?
Jawapan: Boleh dan ianya lebih menjimatkan.

7. Saya seorang yang kurang minum air kerana malas nak ke tandas, bolehkah saya mengambil supplement ini sebab mempunyai masalah buasir.
Jawapan: Tidak saya galakkan mereka yang kurang minum air mengambil supplement, ini kerana ia tidak dapat disalurkan dengan baik ke seluruh tubuh.

8. Adakah vitamin ini membantu saya cepat sembuh dari penyakit yang saya lalui?
Jawapan: Vitamin bukan dalam kumpulan ubat. Ianya sekadar supplement iaitu makanan tambahan yang mengisi ruang kekosongan dalam tubuh. Seterusnya ia membantu badan meningkatkan sistem imun dan secara langsung membantu tubuh melawan penyakit. Sekiranya penyakit yang kronik atau berlarutan maka memang memerlukan masa dan perlu mengambil antioksidan seperti ACE, Nutriferon ataupun Vivix untuk membantu meninggikan daya ketahanan tubuh. Tidak lupa doa serta tawakal pada Yang Esa.

9. Bolehkah saya membeli sendiri vitamin di mana2 sales branch?
Jawapan: Boleh, hanya mesej saya di talian 019-7428120 saya akan beri tips2 untuk mendapatkan harga istimewa...

10. Adakah normal bagi anak saya, setelah pengambilan vitamin, si kecil minum sedikit dan terus lena. Berbeza dengan sebelum ini, si kecil saya akan mengamuk2 dan asyik berjaga mahu menyusu.
Jawapan: Ibu2 yang mengambil vitamin dalam diet harian selain pengambilan makanan harian yang lengkap(tidak berdiet kerana kawalan makanan akan menggangu penghasilan susu) akan mendapati susunya akan bertambah pekat dan anak akan minum sdikit sahaja serta mudah lena. Apabila ini berlaku si ibu di sarankan mengepam sebaik sahaja si kecil lena. Agar penghasilan susu dengan lebih banyak dapat dihasilkan.

11. Adakah vitamin Shaklee selamat diambil oleh ibu yang mengandung?
Jawapan: Ya boleh kerana ia adalah vitamin. Setiap ibu mengandung akan dibekalkan oleh doktor vitamin demi memastikan si ibu dan anak sihat dan selamat semasa proses kelahiran.

12. Apakah vitamin yang baik untuk diambil oleh ibu yang menyusu?
Jawapan: Secara basic saya sarankan 4 jenis iaitu Vitalea, b complex, Vitamin C dan Alfalfa. Namun seandainya mempunyai lebihan rezeki boleh mengambil ESP iaitu soya protin kerana ini membantu anak mudah kenyang dan pembesaran anak lebih lancar.

12. Mengapakah saya mudah rasa lapar setelah mengambil vitamin? Saya takut saya akan gemuk. Adakah saya mempunyai potensi untuk gemuk?
Jawapan: Pengambilan B complex dan multivitamin boleh membuatkan seseorang itu mudah merasa lapar. Ini kerana B complex berfungsi membakar glukos untuk menghasilkan tenaga. Rasa lapar itu adalah salah satu body sign yang bermaksud tubuh memerlukan gula untuk ditukarkan kepada tenaga.

Makanan yang dimakan akan ditukar segera kepada tenaga, itu sebabnya mengapa mereka yang mengambil B complex akan sentiasa rasa bertenaga. Walaubagaimanapun ada sesetengah individu tidak dapat mengawal nafsu makannya. Ini yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan berat badan dengan ketinggian seseorang. Pastikan anda mengambil 3 meal sehari dengan masa yang teratur dan jika terasa lapar di antara waktu tersebut, cubalah makan buah2an atau makanan yang kaya dengan serat supaya tidak mudah mengalami kegemukkan.

Jari hampir putus... Alhamdulillah tak perlu implan.......

6:59 AM 0 Comments A+ a-


Semalam masa jalan-jalan di blog Adda... Terkejut Fai tengok gambar nii... Ngerinyeeee... Tiba-tiba terus rasa mcm loya... Jom kita baca kisah dari Adda... dipetik dari blognya
_________________________________________________
Ya Allah..mula2 Adaa dapat gambar jari Sarah, naik bulu roma ni, meremang! Sarah ni junior Adaa masa di Sekolah Tun Fatimah (nama penuh tau hehe) dulu..bulan lepas dia ada msg Adaa tanye tentang supplement yang sesuai untuk ibu jari tngan kiri dia yang hampir putus dek kes memotong ayam..(rajin masak nih). Ini gambar selepas 3 jam accident..ngerriiii
after 3 hrs
Disebabkan teruk kecederaan tu, so Dr buang lah kuku tu n sambung balik jari yang hampir putus tuh..dan disbbkan terbalut kuat sangat, maka jadilah mcm ni.

selepas balutan dibuka
Mengikut kata Sarah, doctor pun tak sure jari tuh boleh hidup ke tak dan kene consider untuk buat implant lah kalo gagal berfungsi semula kan..sian dia..n doctor cuma bg ubat tahan sakit dan antibiotik..so apa yang Adaa suggest? Adaa bagi Sarah try ESP + VIT E + VIT C + ZINC + VITALEA untuk mempercepatkan process baik luka, pertumbuhan sel baru then add lagi basic H untuk cuci2 luka  semua..dan after about 2 weeks gitu Sarah MMS gambar terbaru..

dah elok!

Percaya tak, belum pun sampai sebulan, jari cik adik ni dah jadi mcm ni..dan yang paling best..tak perlu buat implant!! Doctor sendiri pun terkejut tgk healing process yang sgt cepat ni hihi Sekarang Sarah masih meneruskan pengambilan Shaklee dan harapnya jari tu akan cantek seperti sebelum accident ye cik Sarah =)


Bagi yang berminat untuk mencuba Vitamin Shaklee ni Adaa sangat galakkan sbb sangat bermutu dan berkualiti kalau tak, takkan Shaklee jadi peneraju makanan kesihatan dan tambahan for almost 55 years kan.  Jika mahu mencuba, boleh mulakan dengan optimum set..berbaloi untuk diri dan wang anda..betulll cubalah sendiri. Adaa sendiri dah jatuh chentaaa hehee...


_____________________________________________________ 

Dalam kehidupan seharian, kita sering berhadapan dengan pelbagai cabaran dan tugasan yang memerlukan kita membuat pilihan. Nak atau tidak, kita kene buat pilihan yang bijak. Dari segi makanan tambahan, bagi Fai memilih jenama Shaklee merupakan langkah bijak untuk nutrisi yang lebih baik. Kenapa? Shaklee menggunakan bahan semulajadi bukan sintetik, iia tidak mendatangkan mudarat kepada badan anda... Ia juga bukan ubat berasaskan dadah....dan yang paling best, jenama Shaklee ini telah berada di pasaran lebih dari 50tahun. Harganya juga berbaloi dgn wang ringgit yang dilaburkan... Fai berani cakap macam tu sebab Fai sendiri dah  merasainya. Hanya yang dah cuba akan faham maksud yang Fai cuba sampaikan ni... Hihihi ^-*  

 

Vitamin E tingkatkan risiko kanser prostat???????

1:12 PM 0 Comments A+ a-

credit

"Saya memang amalkan makan vitamin E sejak dulu lagi, sebab saya tahu kebaikannya. Vitamin E Shaklee mahal la dan pada saya semua vitamin E sama sahaja Ini adalah antara jawapan ringkas salah seorang customer saya baru-baru ini apabila saya mencadangkan mencuba pengambilan Vitamin E Shaklee...

Bila baca tajuk atas entry tersebut pasti pengamal Vitamin E terutama para suami akan jadi gundah gulana memikirkan risiko yang bakal dihadapi. Memang ada kebenaran pada kata-kata itu dan saya tidak menafikannya. Ini kerana ada bermacam jenis vitamin E dalam pasaran.

Melalui bahan bacaan saya dari penulisan Dr Bruce Miller, kita perlu tahu apakah ciri-ciri vitamin  E yang selamat diambil bukan dalam jangka masa pendek tetapi juga dalam jangka panjang.

Saya cuba scan buku yang telah dialih bahasa dalam Bahasa Melayu demi memudahkan pembacaan kalian.



 


dan PALING PENTING PERLU TAHU KEPENTINGAN LABEL PADA BOTOL


* Sila klik pada gambar untuk besarkan imej.






Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik. Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro-Vitamin  A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'...

Bagi yang bertulis pada label dengan 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia. Mengapa perlu memilih sumber asli? Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan, ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

Mungkin anda merasakan vitamin E Shaklee mahal berbanding vitamin E di luar sana [dalam pasaran] tetapi kita perlu tahu nilai yang kita bayar. Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli dan lengkap dengan selenium...

Adakah kerana hendak jimat hari ini anda menanggung risiko yang besar kemudian hari?  

Renung-renungkan...... 

Jangan lupa cuba belek vitamin E yang ada di rumah anda!

Sering demam, batuk atau selsema? Anda perlukan Nutriferon Shaklee...

8:00 AM 0 Comments A+ a-

Demam, selesema, batuk... Bakteria, kuman, penyakit berjangkit.... Semua ni bukan perkataan baru...  Oernah dengar tentang imuniti?? Erm, apa pula tugas sistem imuniti dalam badan kita?? Imuniti bekerja keras melawan musuh2 tu semua... Pepatah ada mengatakan "jangan menyerah sebelum berjuang" betul tak? Dan kalau nak menang dalam perjuangan @ peperangan pun semestinya bergantung dengan kekuatan tentera2 dan senjata2 yang berkualiti... Hihi... Betul tak... Sebab tu Fai kata hatta makan supplemen pun pasti once a while kene serang demam,selsema... Betul tak? (berapa banyak betul daaa)... Cuma kekerapan tu bergantung dengan sejauh mana kuatnya sistem imuniti kita. Sejauh mana kuatnya askar2 dlm bdn kita. Jadi apa kita nak kasi kat sistem imuniti kita ni.. Takkan biarkan begitu sahaja. Jom Fai perkenalkan Immune Booster ... atau lebih dikenali sebagai Nutriferon.... 

Bagi yang baru mengenali Shaklee, Nutriferon adalah ciptaan Dr Kojima dari Jepun....ia adalah immune booster. Sangat bagus diambil oleh mereka yang punya masalah antibodi yang lemah, senang sakit dan sakit yang lambat recover.

Shaklee dengan produk eksklusif , NutriFeron adalah campuran yang dipatenkan, terbukti secara klinikal ekstrak tumbuhan imun-pengukuhan. Boleh diiambil setiap hari, NutriFeron menguatkan tindak balas imun dengan meningkatkan interferon semulajadi badan .* Ini adalah mengapa Nutriferon tambahan sistem imun terbaik di pasaran!

Golongan saintifik dan perubatan telah mengenal pasti interferon sebagai unit penting untuk fungsi imun yang kuat dan sihat. Dr. Kojima, immunologist terkenal di seluruh dunia yang menemui interferon pada tahun 1954, selama 40 tahun mencari booster interferon semulajadi. Hasil kerja Dr. Kojima telah menemui campuran proprietari botani dalam NutriFeron, yang secara semulajadi meningkatkan pengeluaran interferon dalam badan .*Formula NutriFeron dibuktikan oleh empat kajian klinikal manusia yang diterbitkan. Hanya Shaklee mempunyai hak pemasaran eksklusif di seluruh dunia formula dan hak ini dipatenkan untuk kegunaan tambahan diet manusia. 

Hanya dalam bentuk serbuk dan disimpan dalam bentuk sachet. Mudah dibawa ke mana-mana bila travel dan boleh disimpan di dalam handbag sahaja.


Siapakah yang perlu makan Nutriferon?

1. Mereka yang sering sakit dan lambat sembuh.
2. Ibu yang menyusukan anaknya.
3. Mereka yang mempunyai masalah imunisasi.
4. Mereka yang kerap travel dan kerap ke luar negara.
5. Mereka yang sering stress.
6. Mereka yang terdedah dengan bahaya penyakit.
7. Mereka yang tidak boleh telan pil. Nutriferon dalam bentuk serbuk.
8. Mereka yang tak suka makan banyak vitamin antioksidan, ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepeket sehari.
9. Mereka yang ada masalah allergi.


credit






Boleh email kepada saya di nnurfairuz@gmail.com atau SMS Fai 019-7428120 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini...

11 Tips Rahsia dalam meneruskan cabaran penyusuan susuibu...

8:10 AM 5 Comments A+ a-


Entry pagi ni saya tujukan khas buat ibu2 menyusu diluar sana... Saya belum lagi jadi ibu menyusu, tapi tengah kumpul ilmu berkenaan penyusuan susu ibu dari blog MamaFaiz...  

Memandangkan majoriti customer saya disini adalah ibu menyusu, dan semlm ramai betul yang contact saya, bimbang dgn pengeluaran susu yg terjejas... Hanya perkongsian ilmu disini dan doa yang mampu saya kirimkan buat anda, sbb saya bukannya ahli magician...Hihihi... setiap titik susu yang keluar adalah rezeki yg telah ditetapkan olehNya. Maka mari kita berusaha sambil menadah tangan memohon padaNya. Dan perlu ingat usaha itu tidak semudah yang disangka... Kecekalan, azam, yakin padaNya..... InsyaAllah misi anda akan berjaya. Semua kena tahu konsep demand Vs supply. Lebih banyak rangsangan kepada payudara, lebih banyak susu akan dihasilkan.... Dan di bwah ini saya senaraikan 11 tips atau langkah gerak gempur yang anda boleh amalkan sepanjang menghadapi cabaran penyusuan. Khas dari seorang ibu menyusu, MommaMia...(eh,gbr atas ni bukan mommamia ye.. ni ihsan Google je ^-^)

1. Kerapkan Menyusu / Mengepam
  • Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam.  
  • Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu. 
  • Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan (SUPPLY VS DEMAND. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan.
  • Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini. 
2. Jangan Tunggu Payudara Penuh 

  • Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah!
  • Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. 
  • Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bereti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payudara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.
3. Minum banyak Air 
 Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

4.  Fikir Bayi Fikir Susu 

  • Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda. Cara ini, akan merangsang payudara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.
  • Masa nak mengepam lihat ler gambar anak sambil berselawat & berzikir Ya Mattin...
5. Berdisiplin
Berdisplin ketika memerah susu. Jangan sesekali "ponteng" sesi pemerahan. Bila Hujung minggu jangan ponteng mengepam... Masa hujung minggu la masa yang boleh untuk buat stok. Bagaimana? Guna tip no#6 dan no#7.

6. Tendum Pumping
Latih diri untuk menyusu dan perah susu serentak menggunakan pam payudara elektrik.

7. Teknik Marmet

Jadikan teknik Marmet sebagai amalan wajib kerana ia terbukti boleh menghasilkan lebih banyak susu. Dengan hanya menggunakan pam, cuma 60 - 70% susu boleh dikumpul tetapi dengan teknik Marmet selepas menggunakan pam, ia dapat mengoptimumkan pengumpulan susu anda sehingga 100%. So lepas pump jangan terus cuci corong. Buat perahan guna tangan. Sangat membantu. Kalo dengan menggunakan pump dadap 3.5oz sebelah payudara, buat marmet bleh tambah jadi 4-4.5oz. Walaupun nampk sikit, tapi ada beza tuh... Ni based on pengalaman mommaMia yer...
 
8. Menyusu / mengepam Lebih Lama 

  • Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payudara mahupun mengepam. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payudara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payudara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja yang penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya. 
  • Seeloknya jika anda mengepam, amik masa dlm 15-20 minit untuk sebelah payudara. Pastikan payudara benar-benar kosong selepas menyusukan bayi /selepas memerah bagi merangsang otak meghasilkan susu seterusnya. Ia dapat dipastikan dengan hanya titisan susu yang keluar.
  • Mengepam lebih lama juga bleh buat letdown 2-3x tau!! Tak percaya buat. Konsisten + disiplin + istiqamah
9. Penyusuan Malam 

Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

10. Urutan 
Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam di dalam air suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeeding.com.
 
11. Pengambilan suplemen  
Dibolehkan tetapi pastikan ia daripada bahan alami yang tidak menyebabkan bayi mengalami kembung perut. Antaranya...
ESP! 

Tahukah anda "Keperluan protien sangat perlu diutamakan kerana protien diperlukan untuk pertumbuhan dan pembesaran. Protien merupakan nutrien utama dalam pengeluaran susuibu maka keperluan protien oleh seorang ibu turut meningkat selain  keperluan vitamin dan mineral turut meningkat antara 25 hingga 50% sementara sesetengah vitamin seperti asid folik dan zat besi meningkat sehingga 100 hingga 300 peratus. "


Pengambilan ESP @ Energizing Soy Protein sememangnya diketahui mempercepatkan penghasilan susu badan, dengan syarat, anda mematuhi konsep asas penyusuan susu ibu iaitu ‘supply and demand’.Jom kita jengah satu lagi testimoni SET B bersama ESP oleh Puan Nur Ilham. (credit to Iffa Anuar) jom lihat..


Jadi dari sebelum ni, susu dpt pump 1 oz.. Susu dari meleleh, dah memancut keluar dan jumlahnya ada peningkatan 2 oz... Alhamdulillah. 
 
Jadi, seperti yang selalu saya tekankan pada kawan2 saya, pengambilan suplemen memang sangat berbeza daripada pengambilan ubat-ubatan. Suplemen tidak bersifat dedicated tetapi ia memberi benefits secara menyeluruh. Pengambilan suplemen membantu memperbaiki taraf kesihatan kita, walaupun kesan yang didapati adakalanya agak lambat (kerana ia bergantung pada keadaan tubuh anda), namun ia bersifat memulihara.
Anda bagaimana? Mahu mencuba Set Penyusuan kami yang hot ini? Sangat membantu perjalanan penyusuan susu ibu.

Untuk mengetahui promosi terkini, anda boleh lakukan mana-mana satu di bawah :-
  • Email ke nnurfairuz@gmail.com 
  • Tinggalkan email anda di komen entry ini.
  • Jadi rakan saya (Fai Shaklee) di Facebook untuk mengetahui update terkini.
Jangan malu jangan segan yer... Hubungi Fai sekarang! (^ - ^)