Nak kurangkan kedutan pada wajah?? Jom tengok vitamin apa yg boleh membantu...

Hari ni bb kat blog senior Fai... Ternampak mengenai satu artikel mengenai vitamin yang membantu mengurangkan kedutan pada wajah... Hehehe... Terima kasih for the info ye Kak Cery


Kulit merupakan pengukur terbaik utk kesluruhan kesihatan sesorg.. Semua masalah kulit sama ada psoriasis, berjerawat hinggalah penuaan merupakan pengukur bagi keperluan dalaman tubuh termasuk keperluan nutriennya. Pendekatan dan penemuan saintifik terbaru mendapati kaitan rapat antara pemakanan dgn kulit dan kesan nutrien tertentu bagi melindungi kulit daripada penuaan, kusam dan menyokong kesihatan kulit.

Kaitan antara Vitamin C dan Kolagen

Sinaran matahari, asap, tekanan dan pencemaran menghasilkan radikal bebas yg amat berbahaya. Radikal bebas memusnahkan kolagen iaitu fiber yg menyokong keanjalan tekstur dan ketahanan kulit serta menyebabkan kedutan dan tanda penuaan yg lain. Vitamin C amat penting bagi proses sintesis kolagen dan aktiviti antioksida yg kuat yg berpotensi membantu mengurangkan kerosakan yg berpunca dari radikal bebas.

Berdasarkan data yg dikeluarkan di American Journal of Clinical Nutrition dan yg di ambil daripada National Health and Nutrition Examination Survey, wanita yang mengambil diet vitamin C yg tinggi kurang memperolehi kedutan pada wajahnya


Vitamin E dan anti Radang

Vitamin E boleh membantu memulihkan kulit dgn cepat akibat selaran matahari. Ianya amat penting sejak mengetahui terdedah pada sinaran matahari merupakan punca utama kedutan. Penyelidikan menemui yg Vitamin E paling berkesan dalam memulihkan kulit daripada selaran matahari jika diambil bersama Vitamin C. Selain itu vitamin E juga boleh mencegah daripada keradangan yg menyebabkan kemerahan kulit.


Jadi... Cadangan Shaklee untuk penjagaan kulit yg bermula dari dalaman ialah pengambilan Vitamin C, Vitamin E dan juga B Complex... Kenapa perlu ambil B Complex???

Kerana B Complex tidak boleh dihasilkan di dalam badan, dan khasiatnya sangat penting buat badan kita, yakni - penting untuk saraf, penenang saraf, anti stress -->> bila tak stress muka pun tak berkedut...hehe... Bakar makanan kepada tenaga, melawaskan sistem penghadaman dan juga penting bagi pesakit diabetes.

Alhamdulillah, ini pilah Fai... Apa pula pilihan anda??

You Might Also Like

2 comments