Salam Aidilfitri dari Fai & Hubby...

2:54 PM 0 Comments A+ a-



Hari ni keje mood dah ke laut. Haha... Ramai officemate yg dah cuti...

Tahun ni pengalaman 1st beraya sebagai isteri. Mesti best. Hehe... Insyaallah petang raya Fai balik kampung di Yong Peng. Tak sabarnye nak jumpe my lovely ibu and adik2. Nak bercerita panjang dgn mereka... Nak jumpe pak cik, mak cik, adik2 sepupu especially kamooo (Nau, Affan & Affnan)... Hehehe...

Di kesempatan ini, Fai & Hubby memohon ampun dan maaf atas salah silap sekiranya ade vitamin2 anda yang terkurang bilangannya, order yg lambat sampai, container yg mungkin dah rosak apabila sampai di tangan anda dan etc... Kami juga menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf kepada ibu ayah, mama abah, adik2 dan sesiapa jer yg sudi singgah di blog kecil ini. Sesungguhnya yg baik itu datangnya dari Allah & yg buruk tu datangnya daripada kelemahan kami berdua...

Jutaan terima kasih kami ucapkan kepada semua baik dari alam maya atau realiti yang memberi sokongan sejak blog ini dilahirkan pada April 2011.

Blog ini akan di update semula pada 04 Sept 2011. Tapi anda tetap boleh melakukan pesanan seperti biasa ya ;)

Akhir kata, Salam Aidilfitri dari Fai & Hubby (Ayie)...

Cergas berpuasa bersama Mighty 3 Gems

9:30 AM 0 Comments A+ a-

Salam semua... Hari ni dah 16 hari kte berpuasa di bulan Ramadhan... Fai memang busy sgt2 kebelakangan ni. Tu yang blog pun dh lame x update. Hehehe... So, x dapat la nk taip panjang2, kat opis pun byk kerja ni. Huhu... Sekadar berkongsi minuman favorite Fai dan customer2 Fai... Baik ibu menyusu, ibu hamil atau sesiapa sahaja, lelaki wanita, kanak2 muda tua remaja... Ini dia we called it Mighty Three Gems... Its simply the best... Perfect diminum ketika sahur mahupun sebelum tidur...
credit to MamaFaiz.com



TRIPPLE GEM-

sarapan yang sempurna untuk bertenaga sepanjang hari. S
arapan adalah rahsia untuk kekal sihat.ia menjadikan anda bertenaga sepanjang hari.jika tidak mengambil breakfast.anda mungkin kurang tumpuan,kurang peka,rendah produktiviti kerja,kandungan gula dlm darah rendah..kebaikkan Tripple Gem? Ia memberi tenaga sepanjang hari,membantu meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan,memelihara kesihatan secara menyeluruh.




Tripple Gem ni terdiri daripada ESP (energizing soy protein), MealShake dan Performance Drink~ketiga2 ni dalam bentuk serbuk... Bancuh jadi minuman... Lagi bagus kerana kadar penyerapan zat lebih cepat jika ia berbentuk cecair...

Dan ini resipi ESP (protin shake) + Fresh Milk... Resepinya:
Rendam 2-3bj kurma dengan fresh milk semalaman dalam fridge (kalau tak pun, dlm 2-3jam). esok pagi blend minuman tu (fresh milk+kurma) bersama2 sesudu besar protin shake. Kalau ada Badam, bleh add on.. ikut kreativiti masing2.. Nyummy ..deliciousss...

______________________________________________________

Sila PM | sms - 0197428120| email nnurfairuz@gmail.com utk konsultasi percuma dan pesanan

Nak kurangkan kedutan pada wajah?? Jom tengok vitamin apa yg boleh membantu...

10:30 AM 2 Comments A+ a-

Hari ni bb kat blog senior Fai... Ternampak mengenai satu artikel mengenai vitamin yang membantu mengurangkan kedutan pada wajah... Hehehe... Terima kasih for the info ye Kak Cery


Kulit merupakan pengukur terbaik utk kesluruhan kesihatan sesorg.. Semua masalah kulit sama ada psoriasis, berjerawat hinggalah penuaan merupakan pengukur bagi keperluan dalaman tubuh termasuk keperluan nutriennya. Pendekatan dan penemuan saintifik terbaru mendapati kaitan rapat antara pemakanan dgn kulit dan kesan nutrien tertentu bagi melindungi kulit daripada penuaan, kusam dan menyokong kesihatan kulit.

Kaitan antara Vitamin C dan Kolagen

Sinaran matahari, asap, tekanan dan pencemaran menghasilkan radikal bebas yg amat berbahaya. Radikal bebas memusnahkan kolagen iaitu fiber yg menyokong keanjalan tekstur dan ketahanan kulit serta menyebabkan kedutan dan tanda penuaan yg lain. Vitamin C amat penting bagi proses sintesis kolagen dan aktiviti antioksida yg kuat yg berpotensi membantu mengurangkan kerosakan yg berpunca dari radikal bebas.

Berdasarkan data yg dikeluarkan di American Journal of Clinical Nutrition dan yg di ambil daripada National Health and Nutrition Examination Survey, wanita yang mengambil diet vitamin C yg tinggi kurang memperolehi kedutan pada wajahnya


Vitamin E dan anti Radang

Vitamin E boleh membantu memulihkan kulit dgn cepat akibat selaran matahari. Ianya amat penting sejak mengetahui terdedah pada sinaran matahari merupakan punca utama kedutan. Penyelidikan menemui yg Vitamin E paling berkesan dalam memulihkan kulit daripada selaran matahari jika diambil bersama Vitamin C. Selain itu vitamin E juga boleh mencegah daripada keradangan yg menyebabkan kemerahan kulit.


Jadi... Cadangan Shaklee untuk penjagaan kulit yg bermula dari dalaman ialah pengambilan Vitamin C, Vitamin E dan juga B Complex... Kenapa perlu ambil B Complex???

Kerana B Complex tidak boleh dihasilkan di dalam badan, dan khasiatnya sangat penting buat badan kita, yakni - penting untuk saraf, penenang saraf, anti stress -->> bila tak stress muka pun tak berkedut...hehe... Bakar makanan kepada tenaga, melawaskan sistem penghadaman dan juga penting bagi pesakit diabetes.

Alhamdulillah, ini pilah Fai... Apa pula pilihan anda??

Istimewanya Ramadhan Al-Mubarak... Gunakanlah peluang yang ada sebaik mungkin...

1:34 PM 0 Comments A+ a-


Blogwalking di blog MamaFaiz... Sangat tersentuh tentang penulisannya hari ini dan rasa terpanggil untuk dikongsikan bersama2 anda semua...Jom kita baca dan sama2 menghayatinya...Mudah2an kita semua beroleh sejuta Rahmat di bulan yang mulia ini... Jom layannnn..... Zasssss

Sesekali apabila mendengar tazkirah, mmg buat rasa diri insaf..Apabila menulis ttg topik ni, bukan kata saya ni baik..tapi sekadar berkongsi sesuatu yg baik..dgn tujuan utk ingatkan diri sendiri gak.....Mlm tadi tazkirah di masjid lepas terawih..Ustaz tu cerita tentang PELUANG.. bila bercakap tentang 'peluang' semua setuju yang mereka akan menggunakan
peluang yg diberi sebaik mungkin dalam apa jua situasi..... dalam isu ini, peluang beribadat di bulan Ramadhan... bagaimana anda menggunakannya?... Harini dah masuk hari keenam..

Jika anda memiliki 30hari Ramadhan bersamaan dgn 720 jam.. bagaimana anda menggunakan setiap minit,setiap jam yang berlalu... Bila ustaz tu tanya mcm tu.. hmm..saya terdiam gak.. sbb dok fikir hmmm apa saya dah buat setiap minit yg berlalu dalam bulan Ramadhan ni, sama ada dah gunakan sebaik mungkin peluang keemasan ini atau menyia2kannya.. Ustaz tu bercerita betapa ruginya mereka yang menjalani bulan

Ramadhan sama seperti hari2 dlm bulan yang lain.. Ramadhan ni bulan yg hebat,cuma orang yang masuk kedalamnya itu belum tentu hebat.
Ramadhan adalah bulan umat Muhammad s.a.w. Bersabda Rasulullah s.a.w. bermaksud, "Jika umat manusia itu mengetahui akan kelebihan yang ada di dalam bulan Ramadhan nescaya umatku akan menginginkan supaya dijadikan sepanjang tahun itu sebagai bulan Ramadhan." Ramadhan dibahagikan kepada tiga bahagian istimewa bagi mereka yang berpuasa iaitu bahagian pertamanya dipenuhi dengan rahmat Allah, bahagian kedua dipenuhi dengan keampunan dari Allah dan bahagian ketiga pembebasan dari api neraka.

Dan hari ini hari ke-6, masih dalam minggu bahagian pertama iaitu minggu yg penuh dgn rahmat Allah. Marilah kita memperbaiki amalan setiap minit utk memperolehi rahmat Allah.
Ramadhan merupakan masa untuk menguji tahap kesabaran, waktu menunjukkan simpati kepada yang memerlukan ihsan, juga bulan mulia untuk menambah ibadat dan amalan.




Berikut antara amalan2 dan keistimewaaan sepanjang Ramadhan:

(i) Setiap amalan kebajikan digandakan oleh Allah sebanyak 1000x ganda
(ii) Setiap amalan sunat akan diberikan ganjaran pahala amalan fardu.
(iv) Dituntut mengerjakan solat sunat tarawih, witir,solat2 sunat
(v) Banyakkn berdoa, berzikir, selawat, membaca al Quran, bertaubat,amalan2 sunat
(vi) Banyakkan bersedekah kepada fakir miskin dan membantu mereka yang berada di dalam kesusahan dan yang ditimpa kemalangan.
(vii) Menggandakan amalan sunat terutamanya 10 hari terakhir Ramadhan bagi mengharapkan keberkatan dan kebesaran malam ‘Lailatul Qadar’
(viii) Menghidupkan mlm2 Ramadhan dgn mendirikan qiamullail
(x)Rasulullah SAW menggariskan 4 amalan utama yang digalakkan iaitu;
1. Melazimkan bacaan kalimah taiyibah;
2. Beristighfar- Kita digalakkan untuk memperbanyakkan istighfar kerana Allah SWT telah berjanji akan
memberi kita jalan keluar daripada segala kesukaran dan membebaskan kita daripada segala kesedihan.
Malahan sesiapa yang memperbanyakkan istighfar akan memperolehi rezeki daripada sumber yang
tidak pernah disangkakan.
3. Memohon memasuki jannah dan
4. Berlindung dengan-Nya daripada neraka jahannam.

Alhamdulillah... Susu mencurah-curah di bulan puasa ^-^

9:35 AM 0 Comments A+ a-




Sekadar perkongsian ringkas dan mudah2an memberi manfaat kepada semua ibu yang berpuasa.


Perasan tak apa yang beliau lakukan untuk membanyakkan susunya?


"Saya telah tambahkan sesi mengepam"



Apa yang beliau perolehi hasil kesungguhan beliau?

"Di bulan puasa ini saya amalkan ESP + PD + set B. Ya ALLAH! mencurah-curah susu. Menangis saya kerana kesabaran saya membuahkan hasil akhirnya. Alhamdulillah..."


Nak berjaya dalam penyusuan tidak semudah ABC... Perlu kesungguhan, kesabaran dan sifat istiqamah. Maka ibu-ibu yang sedang berusaha, ambillah iktibar dan semangat puan ini. Mudah-mudahan usaha diberkati dan hasil diperolehi seperti yang dihajati. Amin.


credit : anakkuwiraku


Boleh email kepada saya di nnurfairuz[@]gmail.com atau sms kepada saya di 019-7428120 untuk konsultasi percuma.

Salam sayang dari Fai Ayie ^-^

Khasiat vitamin C selain dari membuat kulit cantik dan licin.....

9:35 AM 0 Comments A+ a-

KAJIAN Journal Epidemiologi (Mei, 1992) menunjukkan individu yang tinggi kandungan vitamin C dalam darah hidup enam tahun lebih lama berbanding mereka yang sebaliknya. Kandungan vitamin C dalam pemakanan harian rakyat Malaysia sangat rendah. Sebagai contoh, sepinggan mi goreng dan nasi lemak hanya membekalkan 1.7mg dan 0.9mg vitamin C.


Oleh itu, Vitamin C atau Asid Askorbik amat bermanfaat kepada manusia. Semua orang tahu bahawa Vitamin C boleh membuatkan kulit menjadi cantik dan licin. Benarkah begitu? Tetapi bukan setakat itu sahaja fungsi vitamin c ni ya… Jom kte tengok fungsi lain…
  • Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.
  • Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metebolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.
  • Detoksifikasi. Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin c sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.
  • Vitamin c juga berperanan dalam pengeluaran hormone anti-stress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut doctor Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.
  • Penyakit skurvi adalah akibat kekurangan vitamin C. Sesiapa yang mengalami pendarahan pada badan, lebam-lebam, gusi mudah berdarah, gigi mudah tercabut dan luka lambat sembuh, pendarahan dalam otot dan sendi adalah disebabkan kekurangan vitamin C. Jelas sekali vitamin C adalah umpana gam yang melekatkan sel-sel lalu menjadikan tisu-tisu dalam badan kita tidak mudah koyak atau terluka. Mereka yang sedang sakit adalah disarankan mengambil vitamin C pada dos yang lebih tinggi bagi mempercepatkan proses penyembuhan,
  • Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran lima kali sehari. Namun kekangan masa dan tekanan kehidupan masa kini menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui air kencing. Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu, tidak perlulah menelan pil tetapi jika sebaliknya adalah dinasihatkan agar mendapatkannya dalam bentuk tablet.


Pilihan Fai?? Mestilah vitamin c Shaklee... Shaklee Sustained Release Vita-C™ 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya.

Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Sustained Release Vita-C mengandungi:
  • Kandungan Vitamin C yang tinggi.
  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
  • Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah*






Susu Merudum??? Jom cuba teknik power pumping...

9:38 AM 0 Comments A+ a-

Fai belum ada baby lagi. So, memang xde lagi pengalaman menyusu ni. Pengalaman Fai hanyalah customer2 yang beli set BF dengan Fai... Fai banyak belajar daripada kamu semua. Thanks... Hehehe...

For this info, thanks to Kak Cery... credit here

Susu merudum ni masalah dan cabaran biasa bagi ibu2 yer...Jadi utk ibu2 yang menyusu..amat mustahak untuk mengetahui punca2 susu merudum..hmm..banyak ye actually…faktor2 seperti stress...musim2 period,kurang kalori,baby beralih bulan or di panggil growth spurt (time ni normally dia akan consume lebih byk dari biasa)..dan byk lagi faktor2 lain mmg ada efek yg besar kat pengeluaran susu…...jadi apa yer yang ibu2 boleh buat?
  • Makan makanan seimbang…especially yang kaya dgn protein..,makan oatmeal..
  • Drink barley-based drinks such as homemade barley water
  • Consume plenty of dark green vegetables
  • Ensure adequate fluid intake each day
  • Routine pumping
  • Ambil natural milk booster jika perlu….cthnya alfalfa..
  • Apply power pumping teknik
Power Pumping?....Haaa…nilah yang saya nak share sebenarnya..dah 2-3 arini dpt msg dari ibu2..susu merudum sangat2….tak tahu nak buat cemana dah…..so apa kata try teknik ni…Sekilas fakta tentang power pumping:power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply.


Bagaimana caranya?
-pump for 10-20minit - rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. Do this for about an hour, sekali sehari.


Di samping ini..boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night,every day….
~15min pump,15min rest,15 pump,15 rest — continue this pattern dalam 1-2 jam..non-stop…


hasilnya?... InsyaAllah amat membantu mengembalikan semula pengeluaran susu... Cuba lihat selepas seminggu yer... Harap apa yang dishare disini dpt dipraktikkan yer...