Jadual makan vitamin ketika berpuasa...

9:34 PM 0 Comments A+ a-



Alhamdulillah kita semua dipanjangkan umur... dan dapat berjumpa Ramadhan pada kali ini... Jom tengok jadual makan vitamin ketika berpuasa bagi ibu2 menyusu dan bagi anda yang tak menyusu jugak... Hehehe...

Antara persiapan Ramadhan bagi seorang ibu menyusu:
Sebelum/Semasa berpuasa:

§ Amalkan pemakanan seimbang.

§ Banyakkan minum susu, soya dan makanan yang tinggi protein.

§ Ambil supplemen –soyprotin,mealshake,performance drink,tablet2 vitamin

§ Lebih kerapkan mengepam dan menyusui bayi.

§ Sediakan stok untuk bulan puasa dari awal.

§ Ceria2 selalu.

§ Jaga fizikal-banyakkan rehat,tidur cukup,etc….jauhi stress

§ Psikologi-fikir positif insyaAllah susu cukup utk si kecil..banyakkan doa & istigfar


Ni testimoni yang mengamalkan performance drink :

Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang.. ~Mommy Lyna


Pada saya, sepanjang 2 tahun berpuasa sambil menyusu dan memerah susu di pejabat ini, sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 12oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 12oz EBM juga. ~genki Momma


testimony saya? – saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg...dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun. ~kak cery




Dan Khas buat semua ibu2 yang sedang menyusukan anak...Oppss, bukan ibu2 menyusu jer, yang tak menyusu pun boleh follow jadual ni...

Jadual pemakanan tambahan Shaklee di bulan Ramadhan/ berpuasa.

Waktu Sahur:

(1) Makan nasi atau apa jua juadah. Digalakkan makan sup dan makanan yg tinggi protin.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma.
(3) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik). (kalau tak makan soy protin..ganti dgn MealShake)
(4) Makan 3 biji Alfalfa



Waktu Berbuka:

(1) Berbuka dengan juadah berbuka...with kurma...amat digalakkan

(2) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
(3) Makan 2 biji Alfalfa.



Sebelum tidur:
(1) Amalkan minum segelas ESP.
(2) Makan vitamin lain iaitu 1 biji Vita-Lea, B complex dan Vitamin C…dan osteomatrix


Vitamin ini membantu badan ibu sentiasa bertenaga dan tidak kehausan.Selain daripada pengambilan vitamin, amalkan mengambil kurma, terutama sewaktu bersahur. Mesti ramai nak tahu apa itu performance drink kan? Baca disini. Minuman ni bukan je utk ibu mengandung atau menyusu...TETAPI SESUAI UNTUK SEMUA... (ala2 jus tang perisa oren..... i like...)



credit to my mama...MamaFaiz.. hikhikhik ;))


Sekiranya vitamin yang anda ambil tiada dalam senarai di atas, sila emel pada Fai di nnurfairuz@gmail.com untuk mendapatkan jadual makan vitamin anda...

Work at Home Mom. Fulltime Shaklee Independent Distributor Founder Project Shaklee Team (PST)