Yang anda perlu tahu tentang B Complex...

9:21 AM 0 Comments A+ a-

Orang yang mudah stress akan menampakkan kesan stress di kulit wajah. Kulit mudah nampak kusam, bergarisan sedikit, dan paling kiritikal nampak lebih tua dari umur yang sebenar. Mengapa ianya terjadi? Sebab bila kita stress, badan kita akan menggunakan B-complex yang sedia ada supaya badan mampu bertahan. Secara langsung stress yang berterusan mampu merosakkan vitamin yang sedia ada. Maka pentingnya makanan yang mengandungi vitamin B diambil dalam menu harian kita demi memastikan keperluan vitamin ini oleh badan sentiasa dapat dipenuhi.

Jom tgk apakah makanan yang mengandungi zat B?
Gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Complex terdiri daripada lapan (8) vitamin B.

Apakah B Complex?
B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1), riboflavin (B-2), niacin (B-3), pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.

Kebaikan vitamin B Complex:
• Mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan.
• Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran.
• Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.
• Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina.
• Menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.



Apa kelebihan vitamin B Complex Shaklee?
Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B, vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik utk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan. Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee.

Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut:

• Sistem penyerapan bioaktif berpaten
• Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
• Peningkatan penghantaran zat
• Tablet mudah ditelan

Siapa sebenarnya yang perlu B Complex?

Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang
• Terdedah kepada sinaran matahari
• Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
• Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
• Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan.
• Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
• Mereka yang nak nampak cantik dan muda
• Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
• Wanita yang mengambil pil perancang

Bila kita tahu fungsi dan kebaikan B Complex, automatik kita akan berdisiplin utk makan hari2. Betul x?? B Complex membantu badan lebih bertenaga, lebih sihat, ceria dan mood lebih stabil di samping dapat mengawal tekanan yang kita hadapi....

Alhamdulillah sejak mengamalkn B Complex Shaklee ni secara konsisten, Fai rasa lebih bertenaga dan sentiasa segar...Hehe...

*Jom cuba B Complex hari ini.. RM43 utk 120 tabs (after 15% discount)Juga terdapat dalam Trial Pack 30hari....

(credit to MommyIcha & MamaFaiz)

Healing crisis.....Rasa nak demam, pening, rasa nk muntah bila mengambil supplement Shaklee

7:48 AM 2 Comments A+ a-

Vitamin dan Mineral Shaklee adalah diperbuat dari sumber semulajadi agar ia dapat dimanfaatkan sebagaimana kita makan buah oren dan berjemur di bawah matahari pagi. Namun, adakah orang yang tidak serasi dengan vitamin?
Sebenarnya ada 3 jenis golongan yang merasakan mereka tidak serasi dengan Shaklee:

1. Rasa nak demam, pening, rasa nak muntah, dll bila mengambil supplement Shaklee
2. Merasakan tiada apa2 perubahan terhadap dirinya
3. Mengalami masalah seperti ruam2, gatal2 dan sebagainya.

Penerangan:

Golongan (1) - mereka yang mengalami healing crisis atau KRISIS PENYEMBUHAN.
Golongan (2) - mereka yang menghadapi masalah penyerapan vitamin oleh sebab2 tertentu.
Golongan (3) - mereka yang alergi pada supplement yang mengandungi herba contohnya alfalfa.

Krisis penyembuhan atau healing crisis adalah kesan yang dapat dirasai oleh mereka yang mengambil makanan tambahan, terutama vitamin & mineral natural Shaklee. Ini berlaku bila tubuh kita yang yang banyak radikal bebas mula membebaskan toksin dan membina semula sel-sel tubuh, hasil dari pengambilan pemakanan tambahan bermutu Shaklee. Pengambilan makanan bernutrisi tinggi (dalam kes ini, vitamin/mineral Shaklee) membuatkan nutrien ini bertindakbalas dengan oksigen dan menjadikan sistem dalaman kita lebih cergas bekerja. Oleh yang demikian, tisu2 dan sel2 mula membuang toksin. Jadi, mereka yang pertama kali mengambil nutrien bermutu ini akan mula berasa tak sedap badan, mungkin nak demam, sakit kepala, sakit pinggang, muntah2 dan sebagainya.
Kenapakah proses pembuangan toksin boleh mendatangkan kesan sedemikian?

Sebenarnya ia bukan kesan sampingan atau side effect, sebaliknya tindakbalas normal. Sekiranya anda menghadapi krisis penyembuhan ia adalah petanda yang elok. Maknanya sistem badan anda mula bekerja untuk menjana sel-sel baru dalam tubuh. Umpama sebuah tangki yang berkarat di bahagian dalamnya. Apabila dibersihkan, maka keluarlah karat2nya, lalu tinggallah tangki yang bersih. Tubuh kita seperti tangki itu yang penuh dengan karat. Oleh itu, seperti karat2 yang keluar bila dia dibersihkan, toksin dan benda bahaya akan keluar dari badan kita bila mengambil supplement.

Bagaimana cara untuk mengurangkan kesan healing crisis? Seperti tangki di atas, bila nak kurangkan nampak kotor kelodak dan karat yang keluar, kita alirkan air yang banyak agar ia cair. Begitulah juga dengan healing crisis. Perlu tambah kuantiti air yang diambil. Supaya kesan healing crisis dapat diatasi. Jangan risau sekiranya anda mengalami krisis penyembuhan/healing crisis. Ia bukan satu petanda ketidakserasian, atau badan anda tidak sesuai dengan Shaklee. Malah ia adalah petanda yang bagus.

Sumber diambil dari sini.

Muka makin berseri2 dgn Vit E...Alhamdulillah...

9:48 AM 0 Comments A+ a-

Ya Allah Ya Tuhanku...Aku bersyukur dgn apa yang Allah kurniakan padaku selama ini...I have plenty...

Hehehe...Pagi2 Isnin ni mood kena ceria,barulah sepanjang minggu ni rase seronok nk kerja...

Sorry la, kali ni N3 pasal Vit E lagiii sebab perasaan teruja dgn Vit E tu masih menggunung. Hihihi...Malam tdi masa tgh bersiap2 nk keluar, hubby ckp "syg makin cantik la sekarang..." Hehehe...Bangga la sekejap time tuu.. Kalo x, msti hubby akan tegur sbb muke Fai slalu berjerawat kt dahi...Alhamdulillah syukur Ya Allah...Terus rasa semangat nk consistent mkn Vit E niii...

Jom kte baca testimoni customer yg dh try Trial Pack Set D...Diambil dari sini...

"Kemudian, the next try plak, saya mencuba Set D Skin care set (consist of Vit-B,Vit-C,Vit-E ) Saya ade masalah kulit sensitif, ade bintik2 merah kat bahagian pipi and bekas2 jerawat..dah cuba mcm2 produk muka tapi tak berubah pun, sometimes it makes things worst..Mungkin sebab terlalu byk chemical in that product, not so sure though..

Mula2 pakai dalam 2 minggu, muka saya mengelupas (mungkin untuk proses pemulihan) dan tak lama dlm 3 minggu selepas tu, alhamdulillah nampak perubahan..skin jadi lebih lembut dan sedikit demi sedikit bintik merah dan bekas hitam2 parut jerawat makin hilang..Since that day, im more consistent in taking supplement...Ye la nak cantik punye pasal :p ...

Sangat2 merekomen this skin care set...im fully satisfied with the result..Dan saya juga sudah memperkenalkan produk ini juga kepada adik saya...N again, result sgt2 memberangsangkan. Parut2 itam di mukanye hilang dlm masa 2 minggu memakan set ini...

Anda boleh cuba Vit E ni sahaja dgn harga RM119 (120tabs) after 15% discount atau Trial Pack Set D utk kesan yg optimum, hnya RM80...FREE postage, FREE gift, FREE flyers...

Tahukah Anda??

11:56 AM 0 Comments A+ a-

Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.



Perbezaan Basic-H Shaklee

Selamat
1.Tidak bertoksik
2.Tanpa gas beracun
3.Tanpa bahan kimia berbahaya
4.Tanpa bahan pewangi
5.Lembut pada tangan
6.pH seimbang
7.Tanpa klorin

Berkesan
1.Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
2.Kepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air
3.Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama

Mesra Alam
Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
1.Biorosot
2.Tanpa fosfat
3.Bungkusan yang boleh kitar semula
4.Tanpa bahan pewarna
5.Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

Ihsan dari website rasmi Shaklee...
Sharing is caring...

1000 Kegunaan, Basic H - First Aid zaman moden

11:00 AM 3 Comments A+ a-

Actually Fai xpenah try lgi basic H ni...insyaallh petang ni baru nk pegi beli sebab bace testimoni kt blog MamaFaiz, kesannye sgt2 best...hehe...

Jom kte tgk ape function Basic H...ni hanya sebahagian jer tau...



1. Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit

2. Mencuci & membersih ikan, ayam, daging & makanan laut daripada bahan awet.
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit

3. Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit

4. Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak

5. Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkan kecuali bilik air dan tandas perlu diberus

6. Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya
Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas

7. Mencuci & membersih lantai serta alat permainan
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai

8. Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya
Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal

9. Mengasah pisau
Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam

10. Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas


KETIKA KECEMASAN

1. Menghapuskan kutu di atas kepala
Basahkan rambut dan ambil 10 titik Basic-H dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas

2. Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas
Sapukan terus Basic-H ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.

3. Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya
Tuangkan 4-5 titik Basic-H ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga

4. Demam panas (sebelum berjumpa doctor)
Tuangkan 4-5 titik Basic-H ke dalam besen kecil yang mengandungi air. Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.

5. Sakit gigi
Masukkan 4-5 titik Basic-H ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 Basic-H pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.

6. Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.

7. Ulser dan mulut berbau
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin) ATAU celupkan Basic-H menggunakan putik kapas & letakkan pada bahagian ulser.

8. Penyubur tanaman dan penggembur tanah
Air lebihan cucian Basic-H boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.

9. Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya
Tuangkan 4-5 titik Basic-H ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

Gunakan tanpa was2, kerana Basic-H ni SELAMAT, BERKESAN & MESRA ALAM...Baru 19 kegunaan Basic H di listkan kt sini. Ade lagi 981 kegunaan lain yg anda boleh cuba...Fai hanye nk berkongsi benda yg baik because Sharing is caring...Sebotol pada harga RM47 dgn kepekatan berganda. MamaFaiz cakap setahun pakai tak habis2. Berbaloi baloi...hehehe...Tak sabar ni nk pegi beli Basic H *-^

Ketuat hilang dgn Vitamin E...

10:31 AM 0 Comments A+ a-

Teruja sgt ni sebenarnya nk share pasal Vit E yg Fai makan...hehe...

Fai start mkn vit E 12 April... Fai mkn Vit E lepas dinner dan sapu minyak Vit E sebelum tidur kt jari Fai yg ade ketuat. Tgk gmbar kt bwh ni...


Gambar ni Fai amek 12 April (malam)
Kat tmpat ketuat tu bengkak n sakit sgt2...Hanya Allah jer yg tahu mcm mana seksanya...


Gambar ni Fai amek pgi tdi sbelum pegi kerja, 19 April (sorry la, terlupa nk adjust date kt kamera)

Akar ketuat tu dh mati. Jari Fai dh x bengkak n x sakit lagi...Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah...Bukan ketuat jer hilang, parut jerawat makin pudar n jerawat2 halus kt dahi pn berkurang...Bestnye Vitamin E niii...

Jom tengok 7 Rahsia Vitamin E yg anda tidak tahu

7 Rahsia Vitamin E.. Kenapa wanita perlukannya??

9:39 AM 0 Comments A+ a-

Jom baca rahsia Vitamin E Complex Shaklee ni...

1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat. Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.

Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari. Alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah jadi lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.

(credit to MamaFaiz.com)



Best kan Vitamin E ni.. Fai dah cuba dan kesannye memang ketara. Anda bagaimana??




>>>Tips mudah untuk wajah berseri dan bebas jerawat...

>>>Testimoni Skin Care... Jemput tumpang rasa teruja mereka

 







Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 






* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Diluluskan oleh KKM

9:17 PM 0 Comments A+ a-

Produk ni diluluskan KKM x? Soalan drpd kawan Fai, Linda..

Kpd Linda dan sesapa yg nak tau, Shaklee memang DILULUSKAN OLEH KKM. Ape buktinye??
Kat setiap bhagian depan botol Shaklee ade sticker kilat. Pd sticker tu ade serial number dan ade printed KKM. Mcm dlm gambar bawah ni


Ade lagi 1 bukti Shaklee ni diluluskn KKM. Bhagian belakang setiap botol Shaklee ni ada printed "Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia" dan ade Serial number MAL xxxxxxxx


Jgn risau ye, gunakan Shaklee tanpa was-was...Hehe...


(Credit to MamaCery)

Energizing Soy Protein - Vanilla

4:34 PM 0 Comments A+ a-

Kali ni Fai nk share tentang ESP pulak. Ni antara best produk from Shaklee tau.
Hehe..

Jom kite tgk ape tu ESP

Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga. Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.



Tahukah Anda?
Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I. yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Perbezaan Shaklee:
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO:
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.

Sumber info dari laman web rasmi Shaklee.


Sharing is caring. Berminat?? Sila hubungi Fai untuk pertanyaan lanjut.

Vita-Lea Iron Formula

3:57 PM 0 Comments A+ a-

Vita-Lea?? Ape tu?? Jom kita baca bawah ni untuk tahu tentang Vita-Lea Iron Formula ni



Multivitamin & Multimineral

1. Multi yang Hebat
Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

2. Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan
Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang. Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh tujuh kajian klinikal serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.
Penggunaan harian, Vita Lea boleh:

* Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
* Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*
* Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*
* Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*

Perbezaan Shaklee

1. Kemajuan Saintifik
Disokong oleh tujuh kajian klinikal

2. Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif
Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru.

3. Kualiti yang luar biasa
Lebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan

Kelebihan lain:

Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat*
Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi*
Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi*
Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot*
Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang*
Magnasium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung*
Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak*
Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet*

Sumber dari laman web rasmi Shaklee.

Perlu saya ulas lagi? Pilihan ditangan anda...Sharing is caring *-^

Risau Perut Makin Buncit??

12:31 PM 0 Comments A+ a-

Supplemen Shaklee yang mana sesuai untuk anda?? Pastinya Cinch Shake dan Lecithin.

Jom kita baca apa fungsi supplement2 ini dlm pengurangan berat badan:

Cinch Shake:



Cinch Shake mengandungi bahan aktif leusin dan direka khas untuk membebaskan anda daripa kitaran diet yang biasa diamalkan. Leusin membantu tubuh badan mengekalkan jisim otot dan mengurankan simpanan lemak anda.

Setiap kali anda menikmati Cinch Shake, anda akan memperolehi 24 gram protein dan ini adalah penting. Mengapa? Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisme anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda:

• Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut.
• Mengandungi Cinch Pro™ iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina.
• Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda menghilangkan berat badan.
• Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang.
• Mempunyai kandungan serabut yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian.
• Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga.
• Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting.
• Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan.
• Soya bukan GMO.

Lecithin:



Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner). Bukan sebelum makan lunch/dinner kerana pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik dimana anda akan cepat berasa lapar.

Kandungan Lecithin :

• Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
• Kolin – satu komponen neurotransmitter.
• Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
• Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA
  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

-->
PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

UNTUK KAUM TUA
  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.

UNTUK PENGHADAMAN
  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

UNTUK SEL
  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
  • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner) bukan sebelum makan lunch/dinner yer kerana pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik... dimana anda akan cepat berasa lapar....





Diambil dan di edit semula. Dari Shaklee Produck Guide dan Info dari MamaFaiz.com... Sharing is Caring


-->

Diyakini Halal 100%

10:38 AM 0 Comments A+ a-

Fai pasti masih ramai di antara kita yang tidak tahu apa itu Shaklee. Malah ada yang tidak pernah dengar pun nama Shaklee ni.Hehe... Sama la macam Fai dulu. Org cakap tak kenal maka tak cinta. Sejak try vitamin Shaklee ni, terus jatuh cinta. Sebab kesannya sangat la best!! Hehe...Eh,melalut la pulak. Sebenarnya Fai nak share tentang status Halal Shaklee ni. Jom kita baca kat bawah ni...

Artikel diambil dan diedit dari SINI:

Produk Shaklee yang dihasilkan di US untuk dipasarkan di Malaysia mendapat pengiktirafan status halal oleh ISA (Islamic Services of America).

Kepada anda yg yang masih ragu2 tentang status Halal Shaklee, boleh rujuk SIJIL HALAL dibawah ini. Ada juga customer yang called sendiri ISA dan pihak ISA dah pun mengesahkan sijil ni ASLI.

Jika anda tidak percaya/masih ragu2,anda boleh hubungi ISA.




Akhir kata...Fai bersyukur ditemukan dgn produk Shaklee ni...Alhamdulillah...

About Shaklee

10:34 PM 0 Comments A+ a-


Shaklee?? Ape tu? Barang ape?

Ini adalah antara soalan yg sering Fai dengar bila menceritakan tentang Shaklee kpd kawan2 dan family. Brand Shaklee ni dah lama sebenarnye. Dah lebih 50tahun kat pasaran dunia. Shaklee xde stokis, tapi cuma ada branch. Tu pun kat KL, Penang, Ipoh, JB, Kota Bharu & Kota Kinabalu. Tetapi anda masih boleh mendapatkan produk Shaklee dari distributor..Salah satunya,Fai laa. Hehehe...Kat bawah ni serba sedikit latar belakang Shaklee. Jom Baca...


FALSAFAH PRODUK SHAKLEE

Selama lebih 50 tahun, generasi demi generasi telah bergantung pada Shaklee kerana telah membuat sesuatu yang berbeza dari yang lain iaitu mencipta produk yang SELAMAT dan terbukti BERKESAN.

Misi kami di Shaklee ialah memberikan kehidupan yang lebih baik dan sihat kepada sesiapa sahaja. Kami membantu dengan cara mengeluarkan produk-produk kesihatan yang terunggul dan anda akan rugi sekiranya tidak berkongsi dengan rakan-rakan mengenainya. Setiap produk yang kami keluarkan telah direka cipta untuk memperbaiki taraf kesihatan tanpa kompromi dan tidak merosakkan alam sekitar.


Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Fai hanya berkongsi info kerana Sharing is Caring... Pilihan di tangan anda *-^

LAYARI laman WEB RASMI SHAKLEE...DISINI

No More Period Pain!!!

4:27 PM 0 Comments A+ a-

Just want to share... My period pain has gone with Shaklee *-^

Hari selasa lepas Fai kena period pain yg teruk. Kaki sejuk, perut cramp (betul ker eja ni) sampai x boleh bangun. Kak Cery suruh makan B Complex 2 biji & Ostematrix 4 biji. Tpi Kak Cery pesan kena minum banyak air. Lepas makan jer terus rase semacam kat perut. Tapi.....

Alhamdulillah... Dlm 15 minit, no more period pain. Sakit2 tu semua dah pegi. Hihihi... Fai boleh bangun n buat kerja rumah macam biasa. Tido pun sangatlah lena. Hehe.. Sangat2 teruja dgn kesan vitamin Shaklee ni. Lepas ni dah x payah telan pain killer lagi.

Sekarang ni just continue & consistent makan Shaklee. X sabar nak tengok hasilnye. Hehehe...

First experience with Shaklee

4:15 PM 0 Comments A+ a-

Hai... Actually blog ni baru jer "dilahirkan" beberapa hari. Hehe... Blog ini memang khas untuk berkongsi rasa dan pengalaman tentang Shaklee. Sesiapa yg dah makan Shaklee jgn malu2 nk share pengalaman korang dgn Fai tau. Hehehe...

Fai & hubby baru jer makan vitamin Shaklee ni 6 hari. Fai makan B Complex, Vit C & Vita-Lea (Trial Pack Set A)... Mase baru2 makan macam2 rase ade. Rase pening kepala, macam nak batuk, selsema. Rase macam nak demam pun ade. Hubby sampai cakap "vitamin ni betul ker x?" Hehe.. Merujuk kpd Kak Cery, die ckp: Tu semua adalah healing crisis. So, don't worry. Teruskan makan & u'll feel better.

Selalu bila balik kerja, hubby mesti mengadu sakit2 badan, letih, rase x larat. Sampai rumah jer kesian tgk hubby, penat semacam jer. Alhamdullillah, sejak makan vitamin Shaklee ni xda dgr hubby mengadu sakit2 badan lagi. Balik rumah pun hubby dah x kepenatan. Siap boleh stay up sampai 1.00am siapkan kerja. Bile bangun pagi badan rase segar dan bersemangat jer nak pegi kerja. Hehe...

Yang penting kena konsisten mkn vitamin Shaklee & kena byk minum air, paling sikit 2 liter sehari yerk *-^